Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Súdny dvor nariadil Izraelu zastaviť vojenskú ofenzívu v Rafahu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súd vyzval aj na okamžité a bezpodmienečné prepustenie rukojemníkov, ktorých zadržalo palestínske hnutie Hamas počas svojho útoku na Izrael zo 7. októbra 2023.

Haag 24. mája (TASR) - Medzinárodný súdny dvor (MSD) v piatok nariadil Izraelu okamžite zastaviť vojenskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Prikázal taktiež otvoriť hraničný priechod Rafah, aby bol zabezpečený neobmedzený prístup humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúry AFP, AP a Reuters.

Ide o prelomové rozhodnutie, ktoré pravdepodobne zvýši rastúci medzinárodný tlak na Izrael po viac ako siedmich mesiacoch jeho vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas, píše AFP.

Hlavný súd OSN taktiež nariadil Izraelu, aby mu do jedného mesiaca predložil správu o tom, ako napreduje pri plnení opatrení nariadených súdom. Izrael by mal podľa MSD tiež umožniť prístup vyšetrovateľom do Pásma Gazy.

Súd vyzval aj na okamžité a bezpodmienečné prepustenie rukojemníkov, ktorých zadržalo palestínske hnutie Hamas počas svojho útoku na Izrael zo 7. októbra 2023.

MSD rozhodoval o tejto záležitosti v rámci žiadosti Juhoafrickej republiky (JAR), aby nariadil Izraelu zastavenie vojenskej operácie v Pásme Gazy vrátane invázie do mesta Rafah. JAR po vynesení verdiktu ocenila "prísnejšie" príkazy MSD. Rozhodnutie privítala aj Palestínska samospráva, podľa ktorej predstavuje medzinárodný konsenzus o ukončení tejto vojny na Blízkom východe.