Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Súdny proces s podozrivými z vraždy Thomasa Sankaru odložili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sankaru zastrelili počas štátneho prevratu pod vedením jeho bývalého súputníka Blaisa Compaorého, ktorý sa následne stal prezidentom tejto západoafrickej krajiny-

Ouagadougou 31. januára (TASR) - Dlho očakávaný súdny proces s podozrivými z účasti na vražde revolučného lídra Thomasa Sankaru v Burkine Faso odložili, kým v krajine nebude po minulotýždňovom vojenskom prevrate obnovený ústavný poriadok. V pondelok to oznámil tamojší súd, informovala agentúra AFP.

Na spomínaný puč z 24. januára medzitým v pondelok reagovala aj Africká únia (AÚ), ktorá Burkine Faso pozastavilo členstvo, dodáva AFP.

Proces s údajnými vrahmi revolucionára a významného predstaviteľa panafrikanizmu Sankaru sa mal začať v pondelok. Sudca Urbain Meda však pojednávanie zrušil a obom stranám povedal, "aby boli v pohotovosti v súvislosti s obnovením (procesu), ku ktorému dôjde po obnovení (dodržiavania) ústavy".

Návrat k dodržiavaniu ústavného poriadku je podmienkou aj pre obnovenia členstva Burkiny Faso v Africkej únii, informovala na Twitteri 15-členná Rada AÚ pre mier a bezpečnosť.

Sankaru zastrelili počas štátneho prevratu pod vedením jeho bývalého súputníka Blaisa Compaorého, ktorý sa následne stal prezidentom tejto západoafrickej krajiny. Podozrenia sú dlhodobo mierené na Compaorého, ktorý vládol v Burkine Faso 27 rokov. Compaoré bol zvrhnutý počas ľudového povstania v roku 2014 a utiekol do susedného Pobrežia Slonoviny, ktoré mu poskytlo azyl.

Moc v tomto chudobnom štáte sahelského regiónu prevzali minulý pondelok pučisti na čele s podplukovnímkom Paulom-Henrim Sandaogom Damibom, ktorý velí jednotkám na východe Burkiny Faso. Deň predtým sa vojaci na viacerých základniach v krajine vzbúrili, údajne pre nedostatok prostriedkov na boj s militantnými džihádistami, ktorí podnikajú opakované útoky na príslušníkov miestnych bezpečnostných síl.