Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Skončil sa proces k najväčšej španielskej ekologickej katastrofe

Dobrovoľníci čistia pláž v severošpanielskom meste Muxia znečistenú nánosmi ropy z tankera Prestige. Foto: TASR/AP

Počas súdneho procesu vypovedalo 200 svedkov a odborníkov na lodnú plavbu.

La Coruňa 10. júla (TASR) - V meste La Coruňa sa dnes po ôsmich mesiacoch skončil súdny proces s obvinenými zo spôsobenia najväčšej ekologickej katastrofy v dejinách Španielska, ktorou bolo potopenie ropného tankera Prestige v roku 2002.

Verdikt by mal súd vyniesť v novembri. Obžaloba žiadala 12 rokov väzenia pre gréckeho kapitána plavidla Apostolosa Mangurasa. Obvinenými boli aj strojník lode, takisto Grék, a niekdajší šéf prístavného úradu Španiel José Luis Lopez-Sors. Okrem toho obžalovali aj prvého dôstojníka pochádzajúceho z Filipín, ktorý je na úteku a bol súdený v neprítomnosti.

Počas súdneho procesu vypovedalo 200 svedkov a odborníkov na lodnú plavbu.

Tanker Prestige gréckej lodiarskej spoločnosti plaviaci sa pod vlajkou Bahám, ktorý smeroval s takmer 80.000 tonami nebezpečného nákladu z Lotyšska do Singapuru, sa do ťažkostí dostal 13. novembra 2002 pri španielskom pobreží Atlantického oceánu.

Loď sa o šesť dní neskôr rozlomila na dve časti a 270 kilometrov od pobrežia Galície sa potopila. Z jej nádrží unikal nebezpečný obsah, ktorý zamoril okolie, vrátane pobrežných oblastí Španielska a Portugalska. Do vody sa dostalo 60.000 ton ropy, čo zamorilo približne 2000 kilometrov pobrežia. Viedlo to k masívnemu úhynu najmä vtákov.

Ochranári z medzinárodnej organizácie Greenpeace i španielskych zväzov na ochranu životného prostredia kritizovali fakt, že medzi obvinenými nebol žiadny politik vtedajšej španielskej vlády premiéra Josého Maríu Aznara. Madrid čelil aj v Európskom parlamente obvineniu, že prispel k veľkému rozsahu ekologickej katastrofy, keď tanker poslal namiesto do prístavu na otvorené more. Krízový štáb vtedy ako vicepremiér riadil terajší predseda španielskej vlády Mariano Rajoy.