Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Súd:Taliansko neriešilo skládky pri Neapole, porušilo tým ľudské práva

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Veselský

Obyvatelia sa v tejto oblasti dlhodobo sťažujú na zhoršené zdravie. V oblasti sa totiž nachádza skládka, ktorá kontaminovala spodné vody.

Rím 19. októbra (TASR) - Taliansko porušilo ľudské práva obyvateľov mesta Neapol a jeho okolia, rozhodol vo štvrtok Európsky súd pre ľudské práva. Štát podľa neho neriešil 15 rokov trvajúci problém so skládkami a znečistením životného prostredia, ktorý v tejto oblasti prispel k vyššej úmrtnosti na rakovinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Európsky súd skonštatoval, že Taliansko porušilo práva obyvateľov tejto oblasti počas výnimočného stavu, ktorý vyhlásili v dôsledku odpadovej krízy v rokoch 1994 až 2009. Štát podľa súdu nezabezpečil zber, spracovanie a likvidáciu množstva odpadu v regióne Kampánia na juhu krajiny, čo viedlo k zdravotným problémom obyvateľov.

Obyvatelia sa v tejto oblasti dlhodobo sťažujú na zhoršené zdravie. V oblasti sa totiž nachádza skládka, ktorá kontaminovala spodné vody. Voda z tamojších studní sa používa na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy, na ktorej sa pestuje zelenina pre veľkú časť stredného a južného Talianska.

Devätnásť navrhovateľov predložilo súdu štúdie o vplyve znečistenia na zdravie obyvateľov v priebehu niekoľkých rokov. Vyplynulo z nich, že v okolí miest Neapol a Caserta bolo riziko úmrtnosti v dôsledku nádorov žalúdka, pečene, obličiek či pľúc, ako aj riziko srdcových chýb, vyššie ako vo zvyšku regiónu.

Verdikt európskeho súdu je druhým významným rozsudkom v tejto veci za posledné roky. Zatiaľ však nie je právoplatný. Obe strany majú tri mesiace na podanie odvolania. Po prijatí konečného rozhodnutia bude Taliansko ako signatár Európskeho dohovoru o ľudských právach musieť predložiť akčný plán na riešenie situácie.

Táto oblasť je v Taliansku známa aj ako "kraj požiarov". Nahromadený odpad sa tu totiž bežne spaľuje, pri čom sa šíria toxické výpary. Talianske úrady tvrdia, že za kontamináciu je do istej miery zodpovedná aj miestna mafia Camorra, ktorá tu likviduje nebezpečný odpad.