Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

ŠÚKL: O očkovaní všetkých 4. dávkou mRNA vakcín je predčasné uvažovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O štvrtej dávke u rizikových skupín môžu podľa ŠÚKL na národnej úrovni rozhodnúť aj vnútroštátne orgány.

Bratislava 8. apríla (TASR) - O podávaní štvrtej dávky mRNA vakcín (Comirnaty alebo Spikevax) na prevenciu COVID-19 všeobecnej populácii je predčasné uvažovať. Štvrtá dávka však môže byť podaná dospelým vo veku 80 a viac rokov. Ide o závery Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európskej liekovej agentúry (EMA). Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na svojom webe.

"Podľa ECDC a EMA v súčasnosti neexistujú jasné dôkazy z EÚ o tom, že ochrana, ktorú poskytujú vakcíny proti závažnému priebehu ochorenia dospelým vo veku 60 až 79 rokov s normálnym imunitným systémom, časom výrazne klesá, a preto neexistujú ani jasné dôvody na začatie podávania štvrtej dávky. V populácii mladšej ako 60 rokov s normálnym fungovaním imunitného systému neexistujú presvedčivé dôkazy o poklese ochrany pred závažným priebehom COVID-19 alebo o pridanej hodnote štvrtej dávky," skonštatoval ŠÚKL.

Obe agentúry sa však zhodli, že štvrtá dávka sa môže podať dospelým vo veku 80 a viac rokov. Zdôraznili tiež dôležitosť základného očkovania aj posilňujúcej dávky. "Aj naďalej je najúčinnejším spôsobom prevencie závažného priebehu ochorenia počas prebiehajúcej pandémie vrátane závažného ochorenia spôsobeného variantom omikron," doplnil ústav.

O štvrtej dávke u rizikových skupín môžu podľa ŠÚKL na národnej úrovni rozhodnúť aj vnútroštátne orgány. Na Slovensku sa očkovanie štvrtou dávkou spustilo v marci. Určené je pre ľudí so zníženou imunitou.