Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súkromná firma začne v Pakistane predávať vakcíny proti covidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoločnosť je pripravená spustiť predaj vakcíny už od piatku. Pakistan sa tým stane jednou z prvých krajín sveta, kde bude možné dať sa zaočkovať aj prostredníctvom súkromných spoločností.

Islamabad 2. apríla (TASR) - Pakistanská súkromná farmaceutická spoločnosť AGP vo štvrtok oznámila, že spúšťa predaj vakcíny proti ochoreniu COVID-19 po tom, ako vyriešila spor s vládou o predajnú cenu. Informovala o tom agentúra DPA.

Spoločnosť je pripravená spustiť predaj vakcíny už od piatku. Pakistan sa tým stane jednou z prvých krajín sveta, kde bude možné dať sa zaočkovať aj prostredníctvom súkromných spoločností.

Túto cestu môžu využiť tí obyvatelia, ktorí nechcú čakať, kým na nich príde rad v rámci štátom financovanej vakcinačnej kampane. Pakistanská vláda prisľúbila, že zabezpečí očkovanie pre 98 percent populácie krajiny.

AGP už v marci do Pakistanu doviezla 50.000 dávok ruskej vakcíny Sputnik V. Vláda najskôr stanovila maximálnu predajnú cenu na približne 55 dolárov za dve dávky. AGP túto cenu odmietla a tvrdila, že vakcínu doviezla za vyššiu sumu. Nová dohodnutá cena je podľa AGP približne 80 dolárov.

Najmenej tri farmaceutické spoločnosti vrátane AGP dostali okrem toho povolenie na dovoz vakcíny od čínskej spoločnosti CanSino. Cena za túto vakcínu bola stanovená na približne 27.67 dolárov.

Pakistanská pobočka organizácie Transparency International (TI) vyzvala tamojšiu vládu, aby prehodnotila svoje rozhodnutie povoliť dovoz vakcín súkromným spoločnostiam. Podľa TI to vytvorí priestor pre korupciu.

Pakistan začal s očkovaním svojich obyvateľov vo februári, pričom používa vakcínu od čínskej spoločnosti Sinopharm. V krajine od začiatku pandémie zaznamenali už 672.931 prípadov nákazy koronavírusom a 14.530 súvisiacich úmrtí.