Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Sullivan: Došlo k pokroku v úsilí o využitie zmrazených ruských aktív

Jake Sullivan. Foto: TASR/AP

Sullivan zároveň dúfa, že k dosiahnutiu dohody dôjde počas stretnutia lídrov skupiny G7, ktoré sa koná od 13. do 15. júna v talianskom Fasane.

Fasano 13. júna (TASR) - V súvislosti s medzinárodným úsilím o využitie zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine došlo k značnému pokroku, vyhlásil vo štvrtok pred stretnutím skupiny G7 poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Sullivan zároveň dúfa, že k dosiahnutiu dohody dôjde počas stretnutia lídrov skupiny G7, ktoré sa koná od 13. do 15. júna v talianskom Fasane.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť spomenul aj vojnu v Pásme Gazy. Izrael podľa neho stojí za návrhom na prímerie v osemmesačnej vojne v palestínskej enkláve, pričom cieľom je odstrániť rozpory s palestínskym hnutím Hamas a čoskoro dosiahnuť dohodu.

V rozhovore s novinármi pred stretnutím G7 v južnom Taliansku Sullivan vyhlásil, že svet by mal nabádať palestínske hnutie na prijatie návrhu o prímerí, ktoré predstavil koncom mája americký prezident Joe Biden. Sullivan ešte dodal, že lídri skupiny G7 sú v dôležitých otázkach jednotnejší než kedykoľvek predtým.

Vo štvrtok sa začína 50. summit hláv štátov a vlád skupiny G7. Zúčastní sa na ňom aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Témami pracovných rokovaní prvého dňa budú Afrika, klimatická zmena, Blízky východ a Ukrajina.