Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Summit EÚ: Lídri podporili spoluprácu v boji proti COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Členské krajiny sa zhodli v názore, že treba zabrániť jej ďalšiemu šíreniu a novým ohniskám nákazy.

Brusel 10. decembra (TASR) - Spoločné celoeurópske úsilie bojovať proti pandémii nového typu koronavírusu bolo hlavnou témou úvodných rokovaní šéfov štátov a vlád EÚ na dvojdňovom summite, ktorý sa začal vo štvrtok poobede v Bruseli.

V záveroch z tejto časti rokovaní, ktoré médiám sprístupnil Barend Leyts, hovorca predsedu Európskej rady Charlesa Michela, sa uvádza, že ani príchodom vakcín sa pandémia nekončí a že súčasný pandemický vývoj v Európe vzbudzuje značné obavy. Členské krajiny sa zhodli v názore, že treba zabrániť jej ďalšiemu šíreniu a novým ohniskám nákazy.

Lídri ocenili snahy koordinovať na úrovni EÚ postupné uvoľňovanie ochranných opatrení a voľného cestovania, až nastane vhodná chvíľa, a vyzvali Európsku komisiu na rýchlu prípravu právneho rámca, ktorý umožní používanie rýchlych antigénových testov a uznávanie ich výsledkov medzi členskými krajinami.

Premiéri a prezidenti zdôraznili význam príprav na včasnú distribúciu vakcíny proti COVID-19, pričom súhlasili s tým, že národné stratégie očkovania nesmú zabudnúť na kvalitné informovanie verejnosti o prínose očkovania a musia zamedziť šíreniu dezinformácií.

"Očkovanie musí byť vnímané ako verejné dobro,"
uvádza sa v záveroch zo summitu. Túto pozíciu chce EÚ vyviesť aj za svoje hranice v rámci programu COVAX, ktorého zámerom je zaistiť vakcíny za primeranú cenu všetkým krajinám na svete bez rozdielu.

Lídri sa rovnako zhodli aj na potrebe pokročiť v prípravách na vznik európskej zdravotnej únie a v záujme prevencie pred ďalšími zdravotnými krízami zdôraznili význam spolupráce s medzinárodnými partnermi a zdravotníckej diplomacie v rámci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).