Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Johnson na summite G7 vyzval na spoločné úsilie o porazenie pandémie

Britský premiér Boris Johnson, ktorý predsedá virtuálnemu stretnutiu lídrov skupiny G7, máva zo svojho premiérskeho úradu na Downing Street v Londýne v piatok 19. februára 2021. Ide o prvé medzinárodné rozhovory, na ktorých sa zúčastní nový americký prezident Joe Biden. Hlavnou témou je boj proti koronavírusovej pandémii. Foto: TASR/AP

Hlavnou témou piatkového virtuálneho summitu skupiny G7 bol boj proti koronavírusovej pandémii. Išlo o prvé medzinárodné rozhovory, na ktorých sa zúčastnil Biden.

Londýn 19. februára (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v piatok vyzval svetových lídrov, aby postupovali spoločne v snahe dosiahnuť distribúciu vakcín proti ochoreniu COVID-19 do celého sveta. Informovala o tom agentúra AFP.

"Musíme zabezpečiť, aby bol celý svet zaočkovaný, pretože ide o globálnu pandémiu a nemá význam, aby jedna krajina bola ďaleko pred druhou. Musíme postupovať spoločne," uviedol Johnson na začiatku virtuálneho summitu skupiny G7. Podľa neho sa musí zabezpečiť, aby mala každá krajina prístup k vakcínam.

Európska únia zdvojnásobí svoje finančné príspevky v prospech globálnej iniciatívy COVAX, ktorej cieľom je zabezpečiť rovnomerné dodávky vakcín proti COVID-19 vo svete. Únia chce svoje doterajšie príspevky zvýšiť až na jednu miliardu eur. Americký prezident Joe Biden plánuje na tento účel vyčleniť štyri miliardy dolárov.

Britský premiér predsedal stretnutiu lídrov G7 po prvýkrát odvtedy, čo sa Spojené kráľovstvo v januári ujalo predsedníctva tejto skupiny priemyselne najvyspelejších krajín sveta (Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanada a Japonsko).

Hlavnou témou piatkového virtuálneho summitu skupiny G7 bol boj proti koronavírusovej pandémii. Išlo o prvé medzinárodné rozhovory, na ktorých sa zúčastnil Biden.