Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Na summite NATO prezident pokračuje rokovaním v rade o Afganistane

Americký prezident Barack Obama (vpravo) víta prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča (vľavo) v prítomnosti generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena na summite Severoatlantickej aliancie Foto: TASR/AP

Po skončení summitu má prezident SR Ivan Gašparovič v programe otvorenie nového Honorárneho konzulátu Slovenskej republiky v Chicagu.

Chicago 21. mája (TASR) - Druhý deň summitu Severoatlantickej aliancie (NATO) v americkom Chicagu sa začína pre slovenskú delegáciu rokovaním o misii ISAF v Afganistane v rozšírenom formáte.

Znamená to, že okrem členským krajín NATO zasadajú aj zástupcovia štátov, ktoré sa na misii podieľajú. Lídri by mali rokovať o tom, ako bude Afganistan vyzerať do roku 2014 a po ňom. V tomto termíne totiž chcú spojenci odovzdať bezpečnosť v krajine do rúk Afgancov.

Kontinuálne bude prebiehať rokovanie ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO s kolegami z ašpirantských krajín na vstup do Aliancie. O členstvo sa uchádza Macedónsko, Čierna Hora, Bosna a Hercegovina a Gruzínsko. Popoludní miestneho času pokračuje maratón rokovaní stretnutím Severoatlantickej rady s 13 partnerskými krajinami. Po skončení summitu má prezident SR Ivan Gašparovič v programe otvorenie nového Honorárneho konzulátu Slovenskej republiky v Chicagu.

Summit NATO sa začal v Chicagu v nedeľu 20. mája. Na rokovaní Severoatlantickej rady sa lídri venovali vzťahom s Ruskom, budúcnosti Afganistanu, ale aj protiraketovej obrane. Po skončení rokovania rady podpísalo 13 ministrov obrany spolu s obstarávateľskými agentúrami vznik AGS systému. "Je zatiaľ najväčším prvkom iniciatívy Smart Defence a prinesie aj prostriedky pre slovenské podniky a výrobcov," povedal v nedeľu Glváč.

Aliančný systém prehľadu pozemnej situácie používa bezpilotné lietadlá na zhromažďovanie informácií pre jednotky NATO. Cieľom je zabezpečiť aktuálny prehľad o situácii v priestore bojových operácií.