Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Summit Nobelovej nadácie chce bojovať za udržateľnejšiu budúcnosť

Bývalý americký viceprezident a klimatický aktivista Al Gore, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Dnes som väčší optimista, než kedykoľvek predtým, tvrdí bývalý americký viceprezident Al Gore.

Štokholm 26. apríla (TASR) - Tento rok je pre svet rozhodujúci, pokiaľ ide o klímu. V pondelok na on-line summite o udržateľnosti životného prostredia sa na tom podľa agentúry DPA zhodli poprední vedci a laureáti Nobelových cien.

"Tento okamih je naplnený oprávnenou nádejou, že práve teraz prekonávame dlho očakávaný politický bod zlomu týkajúci sa klímy," povedal bývalý americký viceprezident Al Gore, ktorý otvoril trojdňový summit organizovaný Nobelovou nadáciou.

"Dnes som väčší optimista, než kedykoľvek predtým - nielen preto, že minulý týždeň toľko svetových lídrov oznámilo výrazne náročnejšie ciele, a to zníženie emisií skleníkových plynov o polovicu počas nasledujúcich deviatich rokov," povedal Gore.

Prísľuby podľa neho totiž určili smerovanie politiky jednotlivých vlád nasledujúce desaťročie a ich nové krátkodobé ciele výrazne zvyšujú šancu na dosiahnutie nulových emisií do polovice storočia. Technologický, obchodný a investičný sektor tiež dosiahli veľký pokrok, napríklad pri znižovaní nákladov na veternú a solárnu energiu, ale aj pri batériách a elektrických autách, dodal Gore.

"Žijeme v počiatočnej fáze revolúcie v oblasti udržateľnosti," konštatoval Gore, ktorý v roku 2007 spolu s Medzivládnym panelom pre klimatickú zmenu (IPCC) získal Nobelovu cenu za mier. "Má rozsah priemyselnej revolúcie prepojený s rýchlosťou digitálnej revolúcie."

Popredný klimatológ Johan Rockström si myslí, že ak ľudstvo správne využije "super rok spolupráce" 2021, v ktorom sa bude konať aj klimatický summit v Glasgowe a ďalšie významné podujatia, toto desaťročie môže priniesť najrýchlejší ekonomický prerod vôbec. Vedec aj napriek neradostným vyhliadkam má dôveru v ľudstvo. "Sme odolný a novátorský druh," povedal.