Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sunak: Británia poskytne Ukrajine zariadenia protivzdušnej obrany

Na snímke Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii ocenil Sunakovu návštevu ako významnú a užitočnú pre obe krajiny.

Kyjev 19. novembra (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak v sobotu prisľúbil Ukrajine novú dodávku protivzdušných zariadení za 60 miliónov dolárov. Zásielka bude obsahovať 120 kusov protilietadlových zbraní, radar a systém na boj proti bezpilotným lietadlám, informujú tlačové agentúry AFP a Reuters.

Sunak to vyhlásil počas svojej prvej návštevy Kyjeva vo funkcii ministerského predsedu. V Kyjeve sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ukrajina žiada svet o ďalšie systémy protivzdušnej obrany, keďže Rusko svojimi bezpilotnými lietadlami a raketami dlhého doletu napáda jej energetickú infraštruktúru.

"Zatiaľ čo ukrajinské ozbrojené sily úspešne vytláčajú ruské jednotky na zemi, civilisti sú brutálne bombardovaní zo vzduchu," uviedol Sunak vo vyhlásení. Dodal, že Británia posilní aj humanitárnu pomoc pre Ukrajinu pred nadchádzajúcou zimou a zintenzívni výcvik, ktorý poskytuje ukrajinským ozbrojeným silám.

Británia je od začiatku ruskej ofenzívy vo februári neochvejným spojencom Ukrajiny.

"Je pre mňa veľkou cťou byť dnes s vami vo vašej krajine. Odvaha ukrajinského ľudu je inšpiráciou pre celý svet. Po rokoch budeme vnúčatám rozprávať váš príbeh, ako sa hrdí a suverénni ľudia postavili tvárou v tvár hroznému útoku, ako ste bojovali, ako ste sa obetovali a ako ste zvíťazili," dodal Sunak.

Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii ocenil Sunakovu návštevu ako "významnú a užitočnú pre obe krajiny". Podľa jeho slov lídri diskutovali o "možnostiach ochrany európskej a ukrajinskej energetickej bezpečnosti, o schopnostiach pri ochrane ukrajinského neba, ako aj o obrannej spolupráci všeobecne".

"S priateľmi po boku, ako ste vy, sme presvedčení o našom víťazstve," napísal Zelenskyj na Twitteri.

Sunak, bývalý minister financií, nastúpil do funkcie v októbri po krátkom pôsobení Liz Trussovej. Ona aj jej predchodca Boris Johnson zaradili verejnú podporu Ukrajiny medzi dôležité body svojho programu a Sunak tento záväzok dodržiava.