Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sunak hovoril so Zelenským o ambícii Británie poslať Ukrajine tanky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Lídri počas telefonátu hovorili o súčasnej situácii na Ukrajine a ukrajinských vojenských úspechoch pri potláčaní ruských vojakov.

Londýn 14. januára (TASR) - Británia "má ambíciu" poslať Ukrajine tanky Challenger 2. Povedal to v sobotu počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským britský premiér Rishi Sunak, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Lídri počas telefonátu hovorili o súčasnej situácii na Ukrajine a ukrajinských vojenských úspechoch pri potláčaní ruských vojakov. "Súhlasili, že je potrebné tento moment využiť na urýchlenie celosvetovej vojenskej a diplomatickej podpory pre Ukrajinu," uvádza kancelária britského premiéra vo vyhlásení.

"Premiér načrtal ambíciu Británie, ktorá sa týka posilnenia našej pomoci pre Ukrajinu prostredníctvom poskytnutia tankov Challenger 2 a ďalších delostreleckých systémov," dodáva Downing Street vo vyhlásení.

Sunak a celá britská vláda budú s medzinárodnými partnermi intenzívne pracovať, aby Ukrajina urýchlene dostala takú pomoc, akú potrebuje na víťazstvo vo vojne a zabezpečení trvalého mieru, uvádza sa vo vyhlásení.

Viaceré médiá naznačili, že Londýn a Kyjev rokujú o dodaní tankov Challenger, no britská vláda opakovane uviedla, že v tejto súvislosti ešte nebolo prijaté konečné rozhodnutie, píše Reuters.

Kyjev Západ dlhodobo žiada o dodanie ťažkých ozbrojených vozidiel. Ak by západné krajiny tejto žiadosti Kyjeva vyhoveli, išlo by o výrazný krok v rámci pomoci Ukrajine.