Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sunak, Morawiecki i Macron ocenili krok Nemecka dodať Ukrajine tanky

Na snímke britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie poslať (tanky) Leopard na Ukrajinu je veľkým krokom k zastaveniu Ruska. Spolu sme silnejší, uviedol v tvíte predseda poľskej vlády Morawiecki.

Londýn/Varšava 25. januára (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak ocenil v stredu "správne rozhodnutie" Nemecka povoliť dodávku tankov Leopard 2 Ukrajine. Kancelárovi Olafovi Scholzovi sa poďakoval aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR informuje na základe správ stanice Sky News a agentúry AFP.

"Správne rozhodnutie spojencov NATO a priateľov čo sa týka poslania tankov na Ukrajinu," napísal Sunak na sociálnej sieti Twitter. "Popri (britských tankoch) Challenger 2 posilnia obrannú palebnú silu Ukrajiny," dodal. Vláda v Londýne 14. januára oznámila, že Kyjevu pošle 12 tankov Challenger.

"Spoločne zrýchľujeme naše úsilie o zaistenie toho, že Ukrajina vyhrá túto vojnu a zabezpečí trvalý mier," zdôraznil šéf britskej vlády.

"Rozhodnutie poslať (tanky) Leopard na Ukrajinu je veľkým krokom k zastaveniu Ruska. Spolu sme silnejší," uviedol v tvíte predseda poľskej vlády Morawiecki.

"Francúzsko víta rozhodnutie Nemecka, ktoré rozširuje a zosilňuje podporu, ktorú sme poskytli (Ukrajine) dodávkou (kolesových obrnených vozidiel) AMX-10 RC," povedal hovorca prezidenta Emmanuela Macrona.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit v stredu potvrdil, že Berlín dodá Ukrajine 14 tankov Leopard 2 vo verzii 2A6 zo zásob Bundeswehru. Povolí tiež ostatným krajinám vrátane Poľska, aby tanky Leopard 2 nemeckej výroby dodali Kyjevu. Cieľom Berlína a jeho spojencov je dodať ukrajinským silám dovedna 88 tankov.

Agentúra DPA pripomína, že Poľsko už niekoľko týždňov naliehalo na Berlín, aby povolil dodávky nemeckých tankov pre Ukrajinu. Oficiálnu žiadosť Varšava Berlínu doručila v utorok.