Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Sunak prisľúbil, že Británii prinesie stabilitu v zložitých časoch

Bývalý britský minister financií Rishi Sunak máva počas odchodu zo sídla britskej Konzervatívnej strany v Londýne v pondelok 24. októbra 2022. Sunak bude novým britským premiérom. Jeho súperka Penny Mordauntová zo súboja odstúpila. Foto: TASR/AP

Sunak sa v pondelok stal novým lídrom Konzervatívnej strany keď získal dostatočnú podporu poslancov a jeho súperka Penny Mordauntová zo súboja odstúpila.

Londýn 24. októbra (TASR) - Nový líder britskej Konzervatívnej strany Rishi Sunak v pondelok prisľúbil, že v čase ekonomickej krízy prinesie Británii i konzervatívcom "stabilitu a jednotu". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Spojené kráľovstvo je skvelá krajina, ale niet pochýb, že čelíme vážnej ekonomickej výzve," povedal Sunak v prvom verejnom vystúpení po pondelkovom úspechu vo voľbách lídra konzervatívcov. Ako líder konzervatívcov sa stane aj novým britským premiérom.

Na začiatku príhovoru ocenil dosluhujúcu premiérku Liz Trussovej za jej "oddanú verejnú službu" Británii počas "mimoriadne zložitých okolností", citovala Sunaka spravodajská stanica Sky News.

"Sľubujem, že vám budem slúžiť s čestnosťou a pokorou," pokračoval. Skutočnosť, že sa stane britským premiérom bude podľa jeho slov "najväčším privilégiom jeho života".

Sunak sa v pondelok stal novým lídrom Konzervatívnej strany keď získal dostatočnú podporu poslancov a jeho súperka Penny Mordauntová zo súboja odstúpila.

Do úradu ho oficiálne vymenuje kráľ Karol III., ktorý zároveň prijme rezignáciu odchádzajúcej premiérky Liz Trussovej.