Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Sunak sa zameria na rýchle dodanie vojenského vybavenia Ukrajine

Na archívnej snímke z 24. mája 2022 bývalý britský minister financií Rishi Sunak pózuje počas zasadnutia britskej vlády v sídle britského premiéra na Downing Street 10 v Londýne. Sunak v piatok 8. júla oznámil, že sa bude uchádzať o post predsedu Konzervatívnej strany. Foto: TASR/AP

Zdôraznil to počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Londýn/Kyjev 4. februára (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak v sobotnom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským zdôraznil, že sa zameria na to, aby sa vojenské vybavenie poskytnuté Londýnom pre Kyjev dostalo na front čo najskôr. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Predseda (britskej) vlády povedal, že sa sústredí na to, aby sa vojenské vybavenie Spojeného kráľovstva určené na obranu (pre ukrajinské sily) dostalo na frontovú líniu čo najrýchlejšie," uviedol Sunakov úrad vo vyhlásení.

"Obaja lídri sa zhodli, že je nevyhnutné, aby medzinárodní partneri urýchlili svoju pomoc Ukrajine, aby pomohli využiť príležitosť zatlačiť ruské sily," dodal Londýn.

Zelenskyj v príspevku na Twitteri uviedol, že so Sunakom hovorili o "rozšírení schopností ukrajinskej armády". Sunakovi sa tiež poďakoval za výcvik ukrajinských vojakov na používanie britských tankov Challenger.

Na adresu Ruska zdôraznil, že "zástupcovia agresorského (štátu) nemajú miesto" na budúcoročných olympijských hrách v Paríži.

Podľa slov ukrajinského ministra športu a bývalého olympijského športovca Vadyma Gutcajta zomrelo vo vojne na Ukrajine najmenej 220 tamojších atlétov a trénerov, píše stanica Sky News.

Medzinárodný olympijský výbor minulý týždeň oznámil, že je prístupný myšlienke, aby sa ruskí a bieloruskí športovci zúčastnili na letných olympijských hrách 2024 v Paríži "pod neutrálnou vlajkou" a že im umožní súťažiť v kvalifikačných súťažiach. Ukrajina oznámila, že by v takom prípade hry bojkotovala.