Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sunak: Súdny verdikt o škótskom referende je jasný a definitívny

Na snímke britský premiér Rishi Sunak . Foto: TASR/AP

Britský minister pre Škótsko privítal rozhodnutie súdu a apeloval na vládu v Edinburghu, aby otázku nezávislosti odsunula nabok a namiesto toho sa zamerala na iné, dôležitejšie problémy obyvateľov.

Londýn 23. novembra (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak označil stredajší verdikt najvyššieho súdu týkajúci sa škótskeho referenda za "jasný a definitívny" a vyzval Edinburgh na konštruktívnu a partnerskú spoluprácu.

Urobil tak po tom, ako Najvyšší súd Spojeného kráľovstva vyniesol verdikt, že Edinburgh nemôže zorganizovať ďalšie referendum o nezávislosti bez súhlasu vlády v Londýne.

Britský minister pre Škótsko Alister Jack privítal rozhodnutie súdu a apeloval na vládu v Edinburghu, aby otázku nezávislosti odsunula nabok a namiesto toho sa zamerala na iné, dôležitejšie problémy obyvateľov Škótska.

"Dnešné jednomyseľné rozhodnutie Najvyššieho súdu berieme na vedomie a rešpektujeme. Ľudia v Škótsku chcú, aby obe ich vlády sústredili všetku pozornosť a zdroje na problémy, ktoré sú pre nich najdôležitejšie," zdôraznil Jack, pričom spomenul potrebu obnovenia ekonomickej stability, zmierňovanie zaťaženia ľudí vysokými cenami energií a podporu verejného zdravotníctva.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v stredu uviedla, že požiada svoju Škótsku národnú stranu (SNP), aby budúci rok usporiadala mimoriadnu konferenciu s cieľom rozhodnúť, ako by najbližšie britské parlamentné voľby naplánované najneskôr na január 2025, mohli byť de facto hlasovaním o nezávislosti Škótska, píše denník The Guardian.

"Musíme a nájdeme iný demokratický, zákonný a ústavný prostriedok, ktorým môžu Škóti vyjadriť svoju vôľu. Podľa mňa ním môžu byť len voľby," vyhlásila Sturgeonová na tlačovej konferencii.

Dosiahnutie nezávislosti nie je podľa slov Sturgeonovej len žiaduce, ale aj nevyhnutné, "ak má Škótsko uniknúť katastrofe brexitu".