Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Sunak v telefonáte so Zelenským vyjadril neochvejnú podporu Ukrajine

Britskýpremiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Verím, že partnerstvo medzi našimi štátmi... sa bude naďalej posilňovať, povedal Zelenskyj po prvom telefonickom hovore s novým britským premiérom vo svojom každodennom prejave k národu.

Londýn 26. októbra (TASR) - Nový britský premiér Rishi Sunak v utorkovom telefonáte ubezpečil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o "neochvejnej podpore" Spojeného kráľovstva. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorkyňu Downing Street.

Ako pripomenula agentúra DPA, obaja Sunakovi predchodcovia - Boris Johnson a Liz Trussová - prisľúbili plnú podporu vojnou zničenej krajine. Aj nový premiér uistil Zelenského, že jeho vláda bude neochvejne pomáhať Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii.

"Premiér tiež poznamenal, že je dôležité, aby Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) zabezpečila na Ukrajine jadrovú bezpečnosť a zaistila transparentnosť v prípade akýchkoľvek dezinformácií," dodala hovorkyňa Downing Street.

"Verím, že partnerstvo medzi našimi štátmi... sa bude naďalej posilňovať," povedal Zelenskyj po prvom telefonickom hovore s novým britským premiérom vo svojom každodennom prejave k národu. Sunaka zároveň pozval na návštevu Ukrajiny.

Sunak sa v utorok stal tretím britským premiérom v priebehu necelých dvoch mesiacov. Je prvým príslušníkom etnickej menšiny, ktorý prevzal tento úrad, a vo veku 42 rokov najmladším premiérom v Británii za uplynulé dve storočia.

Sunakova predchodkyňa Liz Trussová v utorok po 49. dňoch vo funkcii oficiálne podala demisiu do rúk kráľa Karola III.