Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Sunakovi zagratulovali vrcholní predstavitelia EÚ;zdôraznili stabilitu

Na snímke predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Použitie slova stabilita vo vyjadreniach oboch vrcholných predstaviteľov EÚ podľa AFP poukazujú na nádeje, že Sunak zaujme voči Bruselu zmierlivejší postoj ako jeho predchodcovia Johnson a Trussová.

Brusel 24. októbra (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová v pondelok zablahoželali novému lídrovi Konzervatívnej strany Rishimu Sunakovi. Obaja zdôraznili, že Brusel a Londýn potrebujú "stabilitu", aby mohli čeliť spoločným výzvam. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Gratulujem Rishimu Sunakovi k tomu, že sa stane predsedom vlády Spojeného kráľovstva," napísal na Twitteri Michel. Za jediný spôsob, ako čeliť spoločným výzvam, považuje spoluprácu, pričom kľúčom k ich prekonaniu je podľa neho stabilita.

Metsolová pripomenula, že zákonodarný orgán EÚ sa zaviazal k "silnému a konštruktívnemu vzťahu so Spojeným kráľovstvom". "V čase obrovských výziev potrebuje Európa politickú a ekonomickú stabilitu. Naše hlavné záujmy zostávajú rovnaké," dodala.

Použitie slova stabilita vo vyjadreniach oboch vrcholných predstaviteľov EÚ podľa AFP poukazujú na nádeje, že Sunak zaujme voči Bruselu zmierlivejší postoj ako jeho predchodcovia Boris Johnson a Liz Trussová.

Sunak sa v pondelok stal novým lídrom Konzervatívnej strany po tom, ako získal dostatočnú podporu poslancov a jeho súperka Penny Mordauntová zo súboja odstúpila. Ako líder konzervatívcov sa stane novým britským premiérom. Do úradu ho oficiálne vymenuje kráľ Karol III., ktorý zároveň prijme rezignáciu odchádzajúcej premiérky Liz Trussovej.