Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

FOTO: Supercyklóna si v Indii a Bangladéši vyžiadala vyše 80 mŕtvych

Miestni ľudia prechádzajú okolo spadnutej vetvy zo zničeného stromu po tom, ako sa oblasťou prehnal cyklón Amphan v indickej Kalkate 21. mája 2020. Oblasť Bengálskeho zálivu zasiahla v stredu supercyklóna Amphan sprevádzaná vetrom dosahujúcim rýchlosť až 190 kilometrov za hodinu. Najsilnejšia cyklóna za posledné desaťročia už spôsobila obrovské škody na majetku a vyžiadala si životy najmenej ôsmich osôb. Foto: TASR/AP

Úsilie úradov o rýchlu evakuáciu však komplikovali opatrenia zavedené proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

Naí Dillí 21. mája (TASR) - Na 84 mŕtvych stúpol vo štvrtok počet obetí supercyklóny Amphan, ktorá v stredu zasiahla pobrežie východnej Indie a Bangladéš. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie úrady.

V indickom štáte Západné Bengálsko prišlo o život 72 ľudí, 15 z nich v Kalkate, oznámila premiérka tohto štátu Mamatá Banerdžíová. "Nikdy som nevidela katastrofu takého rozsahu," dodala s tým, že na väčšinu obetí spadol strom alebo ich zabil elektrický prúd.

Miestni ľudia odpratávajú vetvy zo zničeného stromu po tom, ako sa oblasťou prehnal cyklón Amphan v indickej Kalkate 21. mája 2020. Oblasť Bengálskeho zálivu zasiahla v stredu supercyklóna Amphan sprevádzaná vetrom dosahujúcim rýchlosť až 190 kilometrov za hodinu. Najsilnejšia cyklóna za posledné desaťročia už spôsobila obrovské škody na majetku a vyžiadala si životy najmenej ôsmich osôb.
Foto: TASR/AP


Cyklóna sprevádzaná vetrom, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť až 190 kilometrov za hodinu, dorazila k východnému pobrežiu Indie v stredu. Vietor ničil domy a postŕhal elektrické vedenia, pričom voda zaplavila veľké plochy územia.

Cyklóna Amphan zasiahla aj susedný Bangladéš, kde úrady predtým hlásili 12 obetí na životoch.

V oblasti Bengálskeho zálivu boli v súvislosti s cyklónou evakuované milióny miestnych obyvateľov. Snahu o rýchlu evakuáciu však komplikovali opatrenia zavedené proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

Miestne dievča prechádza na bicykli okolo spadnutej vetvy zo zničeného stromu po tom, ako sa oblasťou prehnal cyklón Amphan v indickej Kalkate 21. mája 2020. Oblasť Bengálskeho zálivu zasiahla v stredu supercyklóna Amphan sprevádzaná vetrom dosahujúcim rýchlosť až 190 kilometrov za hodinu. Najsilnejšia cyklóna za posledné desaťročia už spôsobila obrovské škody na majetku a vyžiadala si životy najmenej ôsmich osôb.
Foto: TASR/AP


Smerom k Bangladéšu síce stratila na sile, ale v husto osídlenej oblasti na juhu Západného Bengálska príliv pohnal morskú vodu až 25 kilometrov do vnútrozemia, ktorá zaplavila viaceré mestá vrátane Kalkaty. Úrady stále zisťujú rozsah škôd.

Amphan je v poradí len druhou supercyklónou zaznamenanou od začiatku meraní a prvou od roku 1999. Predchádzajúca supercyklóna si v roku 1999 vyžiadala len v štáte Urísa takmer 10.000 obetí. V roku 1970 zas počas vyčíňania cyklóny Bhola zahynulo až pol milióna ľudí.