Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Prezidenta Surinamu odsúdili na 20 rokov za vraždenie oponentov

Dési Bouterse, archívne foto. Foto: TASR/AP

Bouterse bol v rokoch 1980 - 1987 vedúcou postavou vojenského režimu v Suriname. V roku 2010 ho parlament zvolil za prezidenta, za ktorého bol znovuzvolený v roku 2015.

Paramaribo 30. novembra (TASR) - Súd v Suriname uznal v piatok tamojšieho prezidenta Désiho Bouterseho za vinného zo zabitia 15 politických protivníkov, ku ktorému došlo v roku 1982, a uložil mu 20-ročný trest odňatia slobody. Uzavrel sa tak historický proces trvajúci od roku 2007, hoci nebolo bezprostredne jasné, aký bude ďalší vývoj, uviedla tlačová agentúra AP.

Sudcovia nevydali príkaz na zatknutie a Bouterseho právnik Irvin Kanhai sa okamžite proti verdiktu odvolal. Označil ho za "politický verdikt".

Spomínaný prípad je v juhoamerickom prímorskom štáte Surinam známy ako "Decembrové vraždy". Bouterse a 25 spoluobžalovaných sa zodpovedali z toho, že obete, medzi ktorými boli aj niektorí z najprominentnejších surinamských občanov, pozatýkali a popravili ich v priestoroch koloniálnej pevnosti v hlavnom meste Paramaribo.

Bouterse v minulosti pripustil "politickú zodpovednosť" za tieto vraždy, trval však na tom, že nebol ich účastníkom. V súčasnosti je na oficiálnej návšteve Číny a k piatkovému rozsudku sa zatiaľ nevyjadril. Právny zástupca pozostalých po obetiach Hugo Essed vyhlásil, že prezident by mal bezodkladne odstúpiť z funkcie.

Bouterse bol v rokoch 1980 - 1987 vedúcou postavou vojenského režimu v Suriname. V roku 2010 ho parlament zvolil za prezidenta, za ktorého bol znovuzvolený v roku 2015.

Ako prezident presadil zákon o amnestii, ktorý bol neskôr uznaný za protiústavný. V roku 2016 dal pokyn na okamžité zastavenie právneho konania proti svojej osobe, čomu však súd odmietol vyhovieť. V roku 1999 odsúdili Bouterseho v Holandsku v neprítomnosti za obchodovanie s drogami.