Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Susan Riceová sa vzdala kandidatúry na post šéfky diplomacie

Obama v reakcii na žiadosť diplomatky uviedol, že je mu ľúto "nespravodlivých a zavádzajúcich útokov voči Susan Riceovej", pričom ocenil je rozhodnutie ako "preukázanie sily a charakteru".

Washington 14. decembra (TASR) - Americká veľvyslankyňa v OSN Susan Riceová požiadala prezidenta Baracka Obamu o stiahnutie svojho mena zo zoznamu možných kandidátov na post americkej ministerky zahraničných vecí.

Riceová to podľa agentúry AP odôvodnila očakávanými problémami pri schvaľovaní jej kandidatúry v americkom Senáte, ktoré by podľa nej bolo zbytočne zdĺhavé a finančne nákladné.

Riceová, ktorá je blízkou spolupracovníčkou amerického prezidenta Baracka Obamu, napísala v liste šéfovi Bieleho domu, že vstupovanie do otvorenej konfrontácie s oponentmi voči jej kandidatúre by pre vlasť nebolo v súčasnosti osožné.

Senátori za Republikánsku stranu, ktorá má v hornej komore Kongresu tesnú menšinu, avizovali, že Riceovú nepodporia. Vyčítajú jej, že nezvládla svoju úlohu, keď podľa nich nesprávne informovala o udalostiach z 11. septembra v líbyjskom meste Benghází, keď pri teroristickom útoku zahynul americký veľvyslanec a ďalší traja občania USA. Útok pôvodne administratíva prezidenta Obamu opísala ako vyústenie spontánnej demonštrácie proti filmu americkej produkcie urážajúceho proroka Mohameda a islam.

Obama v reakcii na žiadosť diplomatky uviedol, že je mu ľúto "nespravodlivých a zavádzajúcich útokov voči Susan Riceovej", pričom ocenil je rozhodnutie ako "preukázanie sily a charakteru".

Najvážnejším kandidátom na uvoľnený post šéfa diplomacie po odstúpení Riceovej podľa AP je demokratický senátor John Kerry. Súčasná ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová už ohlásila, že sa čoskoro svojej funkcie vzdá.