Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Susedia Indie zatvárajú hranice; dôvodom je šírenie koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Všetky tri štáty - Srí Lanka, Bangladéš i Nepál - bojujú proti vlastnému zhoršeniu pandémie koronavírusu, čo lídri Červeného kríža označili za katastrofu.

Kolombo 6. mája (TASR) - Srí Lanka sa vo štvrtok stala najnovším susedom Indie, ktorý zatvoril hranice s touto juhoázijskou veľmocou, zápasiacou s rekordnými počtami mŕtvych a nakazených koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Bangladéš a Nepál tiež zakázali lety z Indie a snažia sa čo najlepšie uzatvoriť hranice s ňou, pretože za posledné tri týždne tam nastal obrovský nárast v počtoch obetí a infikovaných. V Indii totiž zomrelo na ochorenie COVID-19 celkovo vyše 230.000 ľudí a prípady tejto nákazy prekročili hranicu 21 miliónov.

Všetky tri štáty - Srí Lanka, Bangladéš i Nepál - bojujú proti vlastnému zhoršeniu pandémie koronavírusu, čo lídri Červeného kríža označili za "ľudskú katastrofu".

Na snímke zamestnanec pridáva horiacu zmes na hranice počas kremácie obetí COVID-19 v provizórnom krematóriu v žulovom kameňolome na okraji indického Bengalúru v stredu 5. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Vláda na Srí Lanke zakázala vstup pasažierom letov z Indie, pretože ostrovná krajina hlásila za posledných 24 hodín svoj najvyšší denný počet úmrtí na covid, a to 14, ale tiež 1939 prípadov nákazy. Srí Lanka (na ostrove Cejlón) zaznamenala od začiatku pandémie celkovo 117.529 infekcií a 734 úmrtí.

Srílanské námorné sily uviedli, že posilnili hliadky, aby odradili indické rybárske lode. A dodali, že v utorok zastavili 11 takýchto plavidiel, ktoré prekonali úzky prieliv oddeľujúci oba susedné štáty.

Bangladéš zastavil z dôvodu vlastnej vlny nákazy všetky medzinárodné lety už 14. apríla a 26. apríla zatvoril štátne hranice s Indiou.

Hlásil celkovo 11.755 úmrtí na covid a 767.338 prípadov infekcie, ale odborníci hovoria, že vo všetkých juhoázijských krajinách sú skutočné údaje vyššie.

Bangladéš dostal z Indie desať miliónov dávok vakcín, ale dodávky sa zastavili a vláda teraz rokuje o zásielkach čínskych vakcín.

Na archívnej snímke z 15. apríla 2020 zdravotník v ochrannom obleku kráča v bangladéšskom okrese Cox's Bazar, foto z archívu
Foto: TASR/AP


Nepál pozastavil medzinárodné lety pred týždňom, do 14. mája.

Povolené sú len dva spiatočné lety do Indie, aby sa mohli domov vrátiť uviaznutí štátni príslušníci. Väčšina hraničných priechodov je zatvorená a tie, čo sú otvorené, môžu využiť len vracajúci sa Nepálci.

Mnoho nemocníc v Nepále je preplnených pacientmi s covidom, ako uvádza Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC).

"Južné mestá v Nepále pri indickej hranici nie sú schopné zvládnuť narastajúci počet ľudí, ktorí potrebujú liečbu," uviedla federácia. "Nepál zaznamenáva 57-krát viac prípadov infekcie než v takomto čase minulý mesiac," doplnila.

Žena kráča po prázdnej ulici v nepálskom Káthmandu, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Nepál, Bangladéš a Pakistan hlásia doslova rekordné počty úmrtí na covid, dodala IFRC.

Dokonca aj luxusné dovolenkové destinácie na Maldivách, súostroví južne od Indie, sprísnili obmedzenia pre indických návštevníkov a vyžadujú od nich pri príchode negatívny výsledok testu na koronavírus.