Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Švajčiari budú hlasovať o vládnych protipandemických opatreniach

Muž s ochranným rúškom na tvári prichádza do univerzitnej nemocnice v Ženeve, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Oznámenie o referende prichádza v čase, keď švajčiarska vláda čelí nátlaku, aby uvoľnila obmedzenia.

Ženeva 4. marca (TASR) - Švajčiari budú v júni hlasovať o platnosti zákona, ktorý dáva vláde nové právomoci na zavedenie lockdownu a ďalších reštrikcií súvisiacich s bojom proti pandémii COVID-19. Oznámil to v stredu Bern, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

Švajčiarske spolkové kancelárstvo potvrdilo, že na konanie referenda o predmetnom zákone z roku 2020 sa vyzbieral dostatok podpisov. Aktivisti získali vyše 90.000 platných podpisov, pričom na vypísanie plebiscitu je ich potrebných 50.000. Referendum sa bude konať 13. júna.

Covidový zákon, prijatý parlamentom vlani v septembri, poskytuje vláde právny základ zaviesť obmedzenia zacielené na riešenie koronavírusovej epidémie.

Predtým, ako tento zákon zaviedli, mohol Bern uvaľovať obmedzenia iba prostredníctvom mimoriadnych dekrétov, ktoré poskytovali časovo striktne obmedzené opatrenia pod prísnym dohľadom parlamentu.

Podpisy zozbierala skupina s názvom "Priatelia ústavy", tvrdiac, že daná legislatíva nie je potrebná. Takisto vyjadrila znepokojenie nad tým, že vláda by daný zákon mohla použiť aj na spustenie povinnej očkovacej kampane - čo však Bern odmieta.

Oznámenie o referende prichádza v čase, keď švajčiarska vláda čelí nátlaku, aby uvoľnila obmedzenia, keďže počet infekcií a úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 v ostatných týždňoch výrazne klesol, píše AFP.

V pondelok sa mohli po dvoch mesiacoch lockdownu otvoriť obchody poskytujúce nie nevyhnutný tovar, múzeá a zoologické záhrady. Reštaurácie a ďalšie podniky však zostávajú zatvorené.

Švajčiarsko, kde žije 8,6 milióna obyvateľov, zaznamenalo od vypuknutia koronavírusovej pandémie viac než 557.000 prípadov nákazy a vyše 9000 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19.