Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Švajčiarska garda dostala nové prilby vyhotovené 3D tlačiarňou

Švajčiarska garda vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Prilby, ktoré predstavili už vlani, majú takmer rovnaký dizajn ako historické, sú však ľahšie, lacnejšie a v letnom období chladia.

Vatikán 23. januára (TASR) - Členovia vatikánskej Švajčiarskej gardy vymenili svoje tradičné kovové prilby za helmy vyrobené pomocou 3D tlačiarne. Členovia pápežských ochranných zborov si nové termoplastické prilby nasadili na hlavy po prvý raz v utorok pri príležitosti 513. výročia ich vzniku, napísala BBC.

Prilby, ktoré predstavili už vlani, majú takmer rovnaký dizajn ako historické, sú však ľahšie, lacnejšie a v letnom období chladia. Majú tiež erb pápeža Júlia II., ktorý gardu v roku 1506 založil. Tradičné kovové prilby sú ručne kované v Rakúsku.

Podľa spravodajského webu SwissInfo boli tieto prilby vyhotovené vo Švajčiarsku pomocou 3D tlačiarne na základe skenov originálu zo 16. storočia. Prilby budú používané len pri omšiach a slávnostných príležitostiach. "Musíme kráčať s dobou," uviedol minulý rok veliteľ gardy Christoph Graf.

Nová prilba má hmotnosť iba 570 gramov; jej kovová predchodkyňa vážila až dva kilogramy. Výroba každej stála zhruba 1000 švajčiarskych frankov (883 eur), čo je približne polovica ceny za staršiu verziu. Vatikán si objednal 120 prílb, z čoho v utorok rozdal 98, dodanie ďalších 22 kusov sa očakáva v priebehu tohto roka.

Švajčiarska garda má 110 členov a je zodpovedná za osobnú bezpečnosť pápeža a jeho sídla vo Vatikáne. Každý člen gardy musí byť občanom Švajčiarska, praktizujúcim katolíkom, byť slobodný a mať vek 19-30 rokov. Vyžaduje sa tiež, aby absolvoval vojenskú službu vo Švajčiarsku. Služba v garde je minimálne dvojročná.