Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Švajčiarska vláda otvorila cestu pre uskladňovanie CO2 pod morom

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

V júni švajčiarski voliči podporili v referende nový klimatický zákon, ktorého cieľom je, aby sa krajina stala uhlíkovo neutrálna do roku 2050.

Bern 22. novembra (TASR) — Švajčiarska vláda na svojom stredajšom zasadnutí rozhodla o ratifikácii dodatku k tzv. Londýnskemu dohovoru z roku 2009. Tento krok od roku 2024 umožní Švajčiarsku vyvážať zachytený oxid uhličitý (CO2) do zahraničia na uskladnenie pod morským dnom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a informácií zverejnených na webe švajčiarskej vlády admin.ch.

Podľa správy kabinetu v Berne z 18. mája 2022 je trvalé ukladanie CO2 nevyhnutné na dosiahnutie medzinárodných a národných klimatických cieľov. Aby Švajčiarsko v dlhodobom horizonte dosiahlo nulové čisté emisie skleníkových plynov, musí sa spoľahnúť aj na zahraničné skladovacie kapacity. Jednou z možností je skladovanie CO2 pod morským dnom.

Znečisťovanie morí vypúšťaním odpadov a iných látok zakazuje konvencia prijatá v roku 1972 v Londýne i dodatkový protokol z roku 1996.

Dodatok k spomínanej konvencii z júla 2009 však vyníma CO2 určený na skladovanie v geologických formáciách pod morským dnom z tohto všeobecného zákazu. Ratifikáciou dodatku tak švajčiarska vláda odstránila dôležitú prekážku na ceste ku klimatickej neutralite krajiny.

Z troch hlavných skleníkových plynov – CO2, metánu a oxidu dusného (N2O) — sa CO2 podieľa na otepľovaní klímy asi 64 percentami. CO2 sa má zachytávať najmä v továrenských komínoch, následne sa skvapalní a uloží v podzemných štruktúrach.

V júni švajčiarski voliči podporili v referende nový klimatický zákon, ktorého cieľom je, aby sa krajina stala uhlíkovo neutrálna do roku 2050. Zákon vyžaduje, aby vnútrozemské Švajčiarsko znížilo svoju závislosť od dovážanej ropy a zemného plynu a zintenzívnilo vývoj a používanie ekologickejších a domácich alternatív.