Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Švajčiarski policajti podnikli operáciu proti podporovateľom islamizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na domových prehliadkach na 11 adresách vo švajčiarskych kantónoch Zürich, Bern a Schaffhausen sa zúčastnilo približne 100 policajtov.

Ženeva 30. októbra (TASR) - Švajčiarska polícia podnikla v utorok sériu razií proti osobám údajne napojeným na islamistických extrémistov. S odvolaním sa na vyhlásenie švajčiarskej prokuratúry o tom informovala agentúra AFP.

Na domových prehliadkach na 11 adresách vo švajčiarskych kantónoch Zürich, Bern a Schaffhausen sa zúčastnilo približne 100 policajtov, uviedol vo vyhlásení Úrad švajčiarskeho generálneho prokurátora (OAG).

Cieľom operácie bolo 11 osôb vrátane piatich neplnoletých. Proces s mladistvými bude viesť osobitný úrad pre trestné stíhanie mladistvých.

OAG medzičasom spustil trestné konanie proti šiestim dospelým pre podozrenie z porušenia švajčiarskych zákonov, ktoré zakazujú podporu a členstvo v islamistických teroristických skupinách, akými sú napríklad al-Káida či Islamský štát (IS). Jeden zo zmienenej šestice je zahraničný bojovník, ktorý sa vrátil z konfliktného regiónu.

Podľa AFP presný počet zatknutých nebol bezprostredne známy.

Švajčiarske tajné služby v máji uviedli, že v krajine sa nachádza 66 osôb, ktoré v dôsledku podozrenia z teroristických aktivít alebo ich presvedčenia považuje kontrarozviedka za bezpečnostné riziko.

Švajčiarske úrady evidujú 92 džihádistov, ktorí od roku 2001 odišli zo Švajčiarska, aby slúžili ako zahraniční bojovníci. Celkovo 16 z nich sa vrátilo do krajiny a 31 prišlo o život.