Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko a EÚ sa stále nezhodujú v otázke voľného pohybu osôb

Prezident Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, archívne foto Foto: TASR/AP

Švajčiarsko a Európska únia sú stále ďaleko od riešenia sporu o voľnom pohybe európskych občanov.

Brusel 2. februára (TASR) - Švajčiarsko a Európska únia sú stále ďaleko od riešenia sporu o voľnom pohybe európskych občanov. Uviedla to dnes v Bruseli prezidentka Švajčiarskej konfederácie Simonetta Sommarugová po stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

K nezhodám v tejto otázke medzi EÚ a Švajčiarskom došlo pred rokom, keď Švajčiari v referende z 9. februára 2014 hlasovali za obmedzenie imigrácie. Výsledok referenda znamená, že Bern by mal zaviesť kvóty pre všetkých migrantov vrátane tých, ktorí pochádzajú z členských krajín EÚ, a to aj napriek dohodám, ktoré Švajčiarsko s úniou v tejto oblasti už uzatvorilo.

Švajčiarsko nie je členom EÚ, ale zdieľa základné pravidlá únie týkajúce sa "troch slobôd": voľného pohybu osôb, voľného pohybu tovaru a služieb a tiež voľného pohybu kapitálu.

Bruselská administratíva upozorňuje, že zmena čo i len jednej z týchto dohôd by ohrozila všetky ostatné slobody.

"Zhodli sme sa na tom, že naše postoje v tejto záležitosti sú vzdialené a manévrovací priestor je pre obe strany veľmi malý," uviedla Sommarugová v rámci spoločnej tlačovej besedy s Junckerom. Šéf exekutívy EÚ potvrdil jej slová, keď dodal, že to boli ťažké rokovania a že v súčasnosti "naše pozície nie sú zhodné". Naznačil však, že rokovania o tejto téme musia pokračovať.

Výsledok vlaňajšieho švajčiarskeho referenda, ktorý "nahneval" administratívu EÚ, bol na druhej strane dobrou správou pre euroskeptické strany v Európe, ktoré operujú protiimigrantskou agendou.

Vlaňajšie referendum s názvom "Proti masovej imigrácii" bolo usporiadané z iniciatívy populistickej Švajčiarskej ľudovej strany, známej aj ako Demokratická únia stredu (UDC). Členovia UDC sa pred referendom netajili nevôľou voči silnému nárastu počtu prisťahovalcov v posledných rokoch, čo podľa ich názoru spôsobil vstup konfederácie do zóny voľného pohybu EÚ.

Výsledok referenda bol iba tesný, keď 50,3 percenta účastníkov rozhodlo v prospech obmedzenia prístupu na švajčiarsky trh práce pre občanov Európskej únie.