Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko je pripravené pripojiť sa k sankciám voči Rusku

Ukrajinskí námorníci nesú guľomet vo vnútri základne ukrajinskej námornej pechoty v meste Feodosia, Krym, nedeľa 23.marca 2014. Foto: TASR/AP

Neutrálne Švajčiarsko je v súčasnosti úradujúcou predsedníckou krajinou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Bern 26. mája (TASR) - Švajčiarska Spolková rada (vláda) odsúdila dnes anexiu Krymu Ruskou federáciou a označila referendum na polostrove, ktoré jej predchádzalo, za protiústavné a nezákonné.

Švajčiarsko sa síce okamžite nepripojí k sankciám medzinárodného spoločenstva voči Ruskej federácii, ale ubezpečuje, že prijala všetky opatrenia pre to, aby švajčiarske územie neslúžilo na ich obchádzanie.

Švajčiarska vláda, ktorá pripomenula už skoršie zmrazenie majetku zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča a jemu blízkych osôb, ako aj prerušenie exportu vojenskej techniky a programu výcviku príslušníkov ruských ozbrojených síl, si vyhradzuje právo v závislosti na ďalšom vývoji situácie pripojiť sa k už známym sankciám Európskej únie a USA, a to v plnom alebo čiastočnom rozsahu.

Neutrálne Švajčiarsko je v súčasnosti úradujúcou predsedníckou krajinou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).