Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko bude mať riadne veľvyslanectvo vo Vatikáne, oznámila vláda

Policajné auto stojí na prázdnom Námestí sv. Petra po tom, ako Vatikán postavil zátarasy na okraji námestia v Ríme 10. marca 2020. Foto: TASR/AP

Členovia tohto špeciálneho vojenského oddielu sú výlučne slobodní švajčiarski muži do 30 rokov, ktorí musia byť bezúhonnými katolíkmi. Slúžia po dobu dvoch rokov a žijú spoločne vo Vatikáne.

Ženeva 1. októbra (TASR) - Švajčiarska vláda sa v piatok rozhodla otvoriť svoje riadne veľvyslanectvo vo Vatikáne. Švajčiari, ktorí udržiavajú s Vatikánom vzťahy prostredníctvom svojej ambasády v Slovinsku, teraz budú mať permanentnú diplomatickú misiu pre Svätú stolicu priamo v Ríme, informuje tlačová agentúra AP.

Rozhodnutie prichádza v reakcii na výrazné zintenzívnenie diplomatických vzťahov medzi Švajčiarskom a Vatikánom v uplynulých rokoch. Spolková rada tvrdí, že plnohodnotné veľvyslanectvo umožní lepšiu spoluprácu v oblasti spoločných priorít zahraničnej politiky vrátane budovania mieru a udržateľného rozvoja, ako aj častejší dialóg o bilaterálnych záležitostiach.

Švajčiarsko je vo Vatikáne diplomaticky zastúpené od roku 1991, hoci funkciu veľvyslanca zastávali diplomati so sídlom v Berne, Ženeve, Prahe a od roku 2014 v slovinskej Ľubľane. Nová ambasáda bude riadiť aj vzťahy krajiny s Maltou a San Marínom, ktoré doteraz spadali pod švajčiarske veľvyslanectvo v Taliansku.

Napriek tomu, že diplomatická prítomnosť Švajčiarska vo Vatikáne bola dosiaľ obmedzená, alpská krajina je ústredným bodom významnej vatikánskej inštitúcie - Pápežskej švajčiarskej gardy, pripomína AP. Príslušníci tejto najstaršej stálej armády na svete poskytujú počas pápežských svätých omší slávnostnú strážnu službu, strážia brány Vatikánu a pomáhajú chrániť pápeža.

Členovia tohto špeciálneho vojenského oddielu sú výlučne slobodní švajčiarski muži do 30 rokov, ktorí musia byť bezúhonnými katolíkmi. Slúžia po dobu dvoch rokov a žijú spoločne vo Vatikáne.

Zatiaľ čo Švajčiarsko udržiava diplomatické vzťahy s Vatikánom iba 30 rokov, Vatikán má takmer nepretržité zastúpenie vo Švajčiarsku od roku 1586. Spravodajský server SwissInfo.ch dodáva, že pokiaľ ide o otázku náboženskej rozmanitosti Švajčiarska, tamojšia vláda tvrdí, že nové veľvyslanectvo "nemení vzťahy Konfederácie s katolíckou cirkvou ani reformovanou cirkvou".