Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko by mohlo Ukrajinu diplomaticky zastupovať v Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Švajčiarsko má bohaté skúsenosti s úlohou tzv. diplomatického sprostredkovateľa, ktorú aktuálne zohráva vo viacerých konfliktoch.

Ženeva 10. augusta (TASR) - Švajčiarsko v stredu oznámilo, že Ukrajina ho požiadala, aby ju diplomaticky zastupovalo v Rusku. Bern však zdôraznil, že s takýmto krokom bude ešte musieť súhlasiť Moskva. Informuje o tom agentúra AFP.

Neutrálne Švajčiarsko už od začiatku ruskej invázie dáva najavo, že je pripravené Ukrajine diplomaticky pomôcť a prevziať úlohu tzv. sprostredkovateľa.

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí v stredu informovalo, že Kyjev ho požiadal, aby zaňho v Rusku prevzalo "mandát ochrannej mocnosti". Bern tým potvrdil správu, ktorú predtým zverejnil denník Luzerner Zeitung.

Rezort diplomacie ďalej vysvetlil, že takýto mandát umožňuje "poskytovať konzulárnu ochranu občanom iného dotknutého štátu". Hovorkyňa ministerstva uviedla, že rokovania s Kyjevom už prebehli, bližšie podrobnosti však neposkytla, pričom zdôraznila, že v takýchto otázkach je dôležitá diskrétnosť.

Súhlas Ruska s mandátom ochrannej mocnosti by však mohol byť problematický, keďže Moskvu nahnevala skutočnosť, že Švajčiarsko nasledovalo príklad Európskej únie a uvalilo na ňu sankcie, konštatuje AFP. Moskva teraz údajne spochybňuje, či je ešte možné považovať Švajčiarsko za neutrálne.

Švajčiarsko má bohaté skúsenosti s úlohou tzv. diplomatického sprostredkovateľa, ktorú aktuálne zohráva vo viacerých konfliktoch.

V súčasnosti napríklad takto zastupuje záujmy USA v Iráne a záujmy Iránu v Kanade a Egypte. Takisto zastupuje záujmy Iránu v Saudskej Arábii i opačne, alebo záujmy Gruzínska v Rusku a naopak, pripomína AFP.