Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko chce posilniť obrannú spoluprácu s NATO a EÚ

Na archívnej snímke zo 7. februára 2022 vlajky vejú vo vetre pred sídlom NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP

Zároveň si však chce zachovať neutralitu, vyhlásila v stredu tamojšia vláda.

Bern 7. septembra (TASR) - Švajčiarsko v reakcii na vojnu na Ukrajine hodlá posilniť obrannú spoluprácu so Severoatlantickou alianciou a Európskou úniou a zmodernizovať svoju armádu. Zároveň si však chce zachovať neutralitu, vyhlásila v stredu tamojšia vláda. Informuje o tom TASR podľa švajčiarskeho telerozhlasu SRF.

V dohľadnej budúcnosti podľa správy vypracovanej pre švajčiarsku vládu nehrozí, že by Rusko túto alpskú krajinu vojensky napadlo. Správa však vyslovuje obavy z hybridného vedenia vojny, napríklad prostredníctvom šírenia dezinformácií, vydierania, kybernetických útokov či tajných operácií.

Podľa členky švajčiarskej Spolkovej rady Violy Amherdovej musí krajina vystužiť svoje kapacity pri včasnom rozpoznávaní hrozieb, posilniť medzinárodnú spoluprácu a tiež pripravenosť na hybridné hrozby aj ozbrojené konflikty. Švajčiarsko preto uvažuje o posilnení svojej účasti na spoločných vojenských cvičeniach s NATO, prehĺbení partnerského štatútu s Alianciou či účasti armády v jednotkách rýchleho nasadenia EÚ pre záchranné a evakuačné operácie.