Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko dalo milióny eur ľuďom, ktorých v detstve odobrali rodičom

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

S posielaním detí z chudobných rodín na farmy sa začalo začiatkom 19. storočia a vyvrcholilo v 60. rokoch 20. storočia.

Bern 9. júla (TASR) - Švajčiarske úrady dosiaľ vyplatili 4,6 milióna frankov (4,4 milióna eur) stovkám obyvateľov, ktorých v detstve násilne odobrali rodičom a museli pracovať na farmách alebo boli umiestnení do náhradných rodín. Oznámila to dnes agentúra AP.

Mnohé z odškodnených detí sa pritom stretli s fyzickým či sexuálnym násilím zo strany dospelých, ktorým boli zverené do opatery. Fond švajčiarskej vlády, ktorý slúži na podporu tzv. zmluvných detí, bol založený vlani a odvtedy čelil finančným problémom.

Podľa údajov švajčiarskeho ministerstva spravodlivosti do 30. júna tohto roka prijali vyše 1300 žiadostí o odškodnenie. Približne 600 z takmer 740 spracovaných žiadostí bolo schválených, k posúdeniu zvyšných by malo dôjsť do začiatku budúceho roka.

S posielaním detí z chudobných rodín na farmy sa začalo začiatkom 19. storočia a vyvrcholilo v 60. rokoch 20. storočia. V tomto období sa Švajčiarsko premenilo z vidieckej krajiny na bohatú a modernú spoločnosť.

Úrady oficiálne odoberali deti len tým rodičom, ktorí boli príliš chudobní na to, aby sa o ne dobre postarali. Historici však tvrdia, že švajčiarske úrady sa v praxi zameriavali aj na deti osamelých matiek a na tých jedincov, u ktorých sa predpokladal úpadok do "morálnej biedy".

Švajčiarska vláda momentálne pracuje na plánoch plnej finančnej kompenzácie pre všetky obete zmienených praktík vo výške 300 miliónov frankov (takmer 286 miliónov eur).