Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Kantón Ticino zaviedol pre šírenie koronavírusu prísne obmedzenia

Doktor Julien Salamun odoberá vzorku z nosohltanu od osoby podozrivej z infekcie koronavírusom COVID-19, SARS-CoV2, vo Fakultnej nemocnici v Ženeve, Švajčiarsko, 10. marca 2020. Foto: TASR/AP

Kantón nariadil aj zatvorenie všetkých rekreačných a voľnočasových zariadení, napríklad kín a plavární.

Ženeva 12. marca (TASR) - Juhošvajčiarsky kantón Ticino nariadil zatvorenie všetkých zariadení vyššieho vzdelávania a voľnočasových aktivít a zakázal väčšinu verejných zhromaždení. Snaží sa tak zastaviť šírenie nového koronavírusu a ochorenia COVID-19, ktoré tento patogén spôsobuje. Informácie priniesla vo štvrtok tlačová agentúra AFP.

Región Ticino má spoločnú hranicu s Talianskom, ktoré je v karanténe a vírus si tam vyžiadal už vyše 800 ľudských životov.

Predstavitelia kantónu Ticino v stredu večer oznámili, že vyhlasujú "stav núdze" do 29. marca.

Švajčiarske ministerstvo zdravotníctva medzitým pre médiá uviedlo, že čoskoro sa možno tieto opatrenia zavedú v celej krajine.

Vo Švajčiarsku zatiaľ zaznamenali vyše 600 prípadov nákazy novým koronavírusom a štyri úmrtia.

Juhošvajčiarsky kantón Ticino, ktorý je v rámci celej konfederácie najhoršie zasiahnutý epidémiou, vyhlásil, že základné a stredné školy môžu ostať otvorené, ale požiadal univerzity a ďalšie inštitúcie vyššieho vzdelávania a výučby, aby prerušili fungovanie.

Kantón nariadil aj zatvorenie všetkých rekreačných a voľnočasových zariadení, napríklad kín a plavární, a zakázal tiež všetky športové podujatia, ako aj všetky verejné zhromaždenia s viac než 50 účastníkmi.

Reštaurácie môžu ostať otvorené, ale v ich priestoroch sa môže naraz zdržiavať najviac 50 ľudí, dodali predstavitelia kantónu.

Zároveň "dôrazne odporučili" ľuďom vo veku nad 65 rokov alebo ľuďom s oslabeným zdravím, aby necestovali verejnou dopravou.

Región však neuzavrel svoje hraničné priechody s Talianskom a naďalej umožňuje vstup desaťtisícom Talianov, ktorí pracujú vo Švajčiarsku a každý deň prekračujú hranice.

Správy z Ticina prišli po tom, čo Ženeva, ktorá je európskym sídlom OSN i sídlom viacerých medzinárodných organizácií, sa rozhodla zakázať všetky podujatia s viac ako 100 ľuďmi.

Aj Európske laboratórium časticovej fyziky, patriace CERN-u (Európskej organizácii jadrového výskumu), v stredu oznámilo, že zatvára svoje brány pre turistov, keďže sa v ňom objavil prípad nákazy koronavírusom.