Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti narušili prevádzku letiska v Ženeve

Klimatickí aktivisti na letisku v Ženeve 23. mája 2023. Foto: TASR/AP

Aktivisti sa reťazami pripevnili k lietadlám a viaceré lety mali preto meškanie. Niektorí z nich sa pripevnili k vstupným bránam letiska.

Ženeva 23. mája (TASR) - Desiatky klimatických aktivistov v utorok približne na jednu hodinu narušili prevádzku letiska v švajčiarskej Ženeve. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka The Guardian.

Aktivisti sa reťazami pripevnili k lietadlám a viaceré lety mali preto meškanie. Niektorí z nich sa pripevnili k vstupným bránam letiska. Sedem letov bolo presmerovaných na iné letiská.

Demonštranti sú členmi Greenpeace, Stay Grounded, Extinction Rebellion a Scientist Rebellion. Greenpeace uviedla, že protest má spojitosť s veľtrhom obchodného a komerčného letectva EBACE v Ženeve v dňoch 23. - 25. mája.

"Malá skupina superbohatých nadmerne zaťažuje klímu a životné prostredie," uviedla Agnes Jezlerová z Greenpeace.

Aktivisti žiadali celosvetový zákaz používania súkromných lietadiel na zníženie uhlíkovej stopy a zavedenie dane na príliš časté lety.

Letecká doprava pred pandémiou koronavírusu produkovala tri percentá emisií CO2 vo svete, v priemyselných krajinách to bolo päť percent.