Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko očakáva dlhý a zložitý proces obnovy Ukrajiny

Na archívnej snímke z 21. januára 2022 švajčiarsky prezident Ignazio Cassis. Foto: TASR/AP

Konferencia sa bude zameriavať na prostriedky na obnovu Ukrajiny, najmä na obnovu infraštruktúry zničenej vojnou a spustošené hospodárstvo krajiny, ako i na reformy.

Ženeva 20. júna (TASR) - Švajčiarsko v pondelok oznámilo, že očakáva "dlhý a komplexný" proces obnovy Ukrajiny, ktorý budú musieť doplniť reformy. Vo Švajčiarsku sa začiatkom júla bude konať konferencia o obnove Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vojna stále pokračuje, my však vieme, že príde čas na obnovu," povedal švajčiarsky prezident Ignazio Cassis. Zúčastnené krajiny a medzinárodné organizácie sa podľa jeho slov musia zísť okolo stola a čím skôr predovšetkým navrhnúť, ako chcú pripraviť plán obnovy Ukrajiny.

Medzinárodná konferencia o obnove Ukrajiny (URC 2022) sa uskutoční 4. – 5. júla vo švajčiarskom meste Lugano. Ide o pokračovanie série konferencií, ktoré sa konali v Británii, Kanade, Dánsku a Litve a umožnili Ukrajine upozorniť na svoj pokrok v oblasti reforiem a diskutovať o ďalších prioritách, uvádza sa na oficiálnej stránke URC 2022.

Švajčiarsko na konferenciu pozýva lídrov viacerých krajín a medzinárodných organizácií, píše AFP. Švajčiarske úrady uvádzajú, že očakávajú účasť delegátov z viac ako 40 krajín a 20 medzinárodných organizácií. Účasť, osobne alebo prostredníctvom videokonferencie, potvrdili aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a premiér Denys Šmyhaľ. Cassis potvrdil účasť predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej či šéfov vlád Litvy a Českej republiky. Tá bude v tom čase predsedníckou krajinou v Rade EÚ.

Konferencia sa bude zameriavať na prostriedky na obnovu Ukrajiny, najmä na obnovu infraštruktúry zničenej vojnou a spustošené hospodárstvo krajiny, ako i na reformy.

Táto júlová konferencia v Lugane bola plánovaná ešte pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára a pôvodne sa mala venovať reformám na Ukrajine, píše AFP. Cieľ konferencie bol neskôr zmenený na povojnovú obnovu.