Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko od 6. júla zavádza povinnosť nosiť rúška v MHD

Muž s ochranným rúškom na tvári prichádza do univerzitnej nemocnice v Ženeve, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vláda zareagovala na stúpajúci počet nakazených ľudí, ako aj požiadavky jednotlivých švajčiarskych kantónov.

Bern 1. júla (TASR) - Cestujúci v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy vo Švajčiarsku budú musieť od 6. júla nosiť ochranné rúška. Oznámila to v pondelok tamojšia vláda s tým, že v krajine zavedú aj povinnú desaťdňovú karanténu pre všetky osoby prichádzajúce z regiónov s vysokým rizikom nákazy novým koronavírusom.

Vláda zareagovala na stúpajúci počet nakazených ľudí, ako aj požiadavky jednotlivých švajčiarskych kantónov, informoval spravodajský server swissinfo.ch.

"Po tom, čo sa uvoľnili opatrenia v boji proti koronavírusovej pandémii, používa verejnú dopravu viac ľudí," uvádza sa v stredajšom vyhlásení vlády. "V mnohých prípadoch nie je možné zachovať odporúčaný odstup," dodala vláda.

Povinnosť nosiť rúška vo vlakoch, električkách, autobusoch, horských železniciach, lanovkách a na lodiach platí pre všetkých ľudí starších ako 12 rokov. Ak si pasažieri rúško nenasadia, vodič ich môže z dopravy vylúčiť a ak odmietnu vystúpiť, bude im udelená pokuta.

Doteraz sa ľuďom odporúčalo, aby rúška v hromadnej doprave nosili len počas dopravnej špičky. Vláda však pripustila, že rúška nosilo v skutočnosti len málo ľudí. "Chceme zabrániť druhej vlne," povedal na tlačovej konferencii minister vnútra Alain Berset.

O tom, ktoré krajiny budú na karanténnom zozname, má tento týždeň diskutovať vláda, uviedol Berset. Po tom, čo osoby z týchto krajín pricestujú do Švajčiarska, budú sa musieť nahlásiť na kantonálnych úradoch. Letecké i autobusové spoločnosti zároveň nebudú prepravovať chorých pasažierov.

Federálny úrad pre verejné zdravie (FOPH) evidoval v stredu 137 nových prípadov nákazy koronavírusom. V utorok ich pribudlo 62 a v pondelok 35.