Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko od pondelka sprísni opatrenia v boji proti koronavírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V stredu hlásili Švajčiarsko a Lichtenštajnsko dovedna 3001 nových prípadov nákazy a 58 úmrtí na ochorenie COVID-19.

Zürich 13. januára (TASR) – Švajčiarsko ohlásilo v stredu prísnejšie opatrenia v boji proti šíreniu nových mutácií koronavírusu, na rozdiel od susedných krajín sa však úplný lockdown zaviesť nerozhodlo. Informovala o tom agentúra Reuters.

Švajčiarsko, ktoré doteraz volilo miernejšie obmedzenia verejného života, od pondelka zatvorí obchody, ktoré nepredávajú tovar každodennej spotreby. Spoločnosti zároveň budú musieť svojim zamestnancom nariadiť prácu z domu. V prípadoch, keď to nebude možné, budú ľudia povinní na pracovisku nosiť rúška.

Vláda takisto ponechá o päť týždňov dlhšie – čiže do konca februára – zatvorené reštaurácie, kultúrne a športové zariadenia. Súkromné stretnutia sa z doterajších desať obmedzia na najviac päť ľudí.

„Miera nákazy sa ustálila na veľmi vysokej úrovni a s novými, oveľa infekčnejšími variantmi vírusu hrozí, že dôjde k prudkému rastu počtu nakazených," uviedla vláda. Obavy vyjadrila najmä z nového variantu vírusu, ktorý sa rozšíril z Británie a podľa odhadov je o 50 – 70 percent nákazlivejší.

Švajčiarsko takisto zjednodušilo pravidlá, ktoré podnikom zasiahnutým pandémiou umožňujú požiadať štát o finančnú pomoc.

V stredu hlásili Švajčiarsko a Lichtenštajnsko dovedna 3001 nových prípadov nákazy a 58 úmrtí na ochorenie COVID-19. Od začiatku pandémie tam evidujú zhruba 490 000 nakazených a 7851 obetí.