Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko po prvý raz zaviedlo povinné nosenie rúšok v MHD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nové pravidlá sa taktiež vzťahujú na lety spoločnosti Swiss International Air Lines, potvrdil hovorca švajčiarskej vlády.

Zürich 6. júla (TASR) - Švajčiarsko zaviedlo v pondelok prvýkrát od vypuknutia koronavírusovej pandémie povinné nosenie rúšok v mestskej hromadnej doprave. Informovala o tom agentúra DPA.

Úrady doteraz občanom len radili zakrývať si ústa a nos počas dopravnej špičky, väčšina pasažierov však tieto odporúčania aj tak ignorovala, približuje agentúra.

"Vyzerá to dobre," vyjadril sa riaditeľ verejnej dopravy v Zürichu Guido Schoch pre miestne médiá. "Rúško nosí viac ako 95 percent ľudí."

Nové pravidlá sa taktiež vzťahujú na lety spoločnosti Swiss International Air Lines, potvrdil hovorca švajčiarskej vlády.

Povinnosť nosiť rúška vo vlakoch, v električkách, autobusoch, horských železniciach, lanovkách a na lodiach platí pre všetkých ľudí starších ako 12 rokov. Ak si pasažieri rúško nenasadia, vodič ich môže z dopravy vylúčiť, a ak odmietnu vystúpiť, bude im udelená pokuta.

Od pondelka začala v krajine taktiež platiť povinná desaťdňová karanténa pre ľudí, ktorí pricestujú z 29-tich tzv. vysokorizikových štátov, medzi ktoré patria aj Rusko, Spojené štáty, Srbsko a Švédsko

Švajčiarsko počas minulých týždňov zaznamenalo nárast prípadov nákazy koronavírusom. Od vypuknutia pandémie ich zaevidovali 32.315. Vírus si doteraz v krajine vyžiadal 1965 obetí.