Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko: Rusko v tejto fáze nebolo pozvané na mierový summit

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mierový summit o Ukrajine bude hostiť Švajčiarsko na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 15. a 16. júna v hotelovom komplexe Bürgenstock nad Luzernským jazerom.

Zürich 2. mája (TASR) - Švajčiarsko vo štvrtok oznámilo, že Rusko "v tejto fáze" nebolo pozvané na júnovú konferenciu, ktorej cieľom je načrtnúť cestu k mieru na Ukrajine. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

Švajčiarska vláda je však presvedčená, že Rusko sa musí zapojiť do tohto procesu, uviedla vo vyhlásení. "Mierový proces bez Ruska nie je možný," skonštatovala.

Mierový summit o Ukrajine bude hostiť Švajčiarsko na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 15. a 16. júna v hotelovom komplexe Bürgenstock nad Luzernským jazerom. Na rokovania bolo dosiaľ pozvaných 160 delegácií vrátane členov EÚ a zoskupení G7, G20 a BRICS. Pozvánku dostali aj dvaja náboženskí predstavitelia.

Švajčiarska vláda uviedla, že vždy bola otvorená pozvaniu Ruska, ktoré však opakovane zdôraznilo, že nemá záujem zúčastniť sa na tomto summite. Ruskí predstavitelia tvrdia, že Švajčiarsko nie je dôveryhodné ako neutrálny sprostredkovateľ, keďže sa pridalo k sankciám EÚ voči Moskve.

Švajčiarsko zopakovalo, že jeho cieľom je vytvoriť rámec na dosiahnutie trvalého mieru na Ukrajine, ako aj plán účasti Ruska na mierovom procese.