Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Švajčiari vetovali žiadosť Dánska o dodanie bojových vozidiel Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Švajčiarsko v apríli tiež vetovalo vývoz munície švajčiarskej výroby určenej pre protilietadlové tanky, ktoré na Ukrajinu chcelo preposlať Nemecko.

Zürich 1. júna (TASR) - Švajčiarska vláda vetovala požiadavku Dánska o vývoz ozbrojených vozidiel švajčiarskej výroby na Ukrajinu. Pri tomto rozhodnutí sa odvolala na svoju politiku neutrality, v rámci ktorej odmieta dodávať zbrane do zón konfliktu. TASR prevzala správu od agentúry Reuters, ktorá sa v stredu odvolala na švajčiarsku verejnoprávnu stanicu SRF.

Neutrálne Švajčiarsko vyžaduje od krajín, ktoré od neho kupujú zbrane, aby požiadali o povolenie pred tým, než zbrane prepošlú inam.

Švajčiarsky Štátny sekretariát pre hospodárstvo (SECO) však odmietol požiadavku Dánska na poskytnutie 20 bojových vozidiel Piranha III Ukrajine, cituje SRF oficiálne potvrdenie sekretariátu.

Agentúra Reuters požiadala o vyjadrenie aj samotný SECO, ten však doposiaľ neodpovedal.

Švajčiarsko v apríli tiež vetovalo vývoz munície švajčiarskej výroby určenej pre protilietadlové tanky, ktoré na Ukrajinu chcelo preposlať Nemecko. Rovnako tak neschválilo Švajčiarsko ani požiadavku Poľska na vývoz zbraní na susednú Ukrajinu.

Švajčiarsko však čiastočne upustilo od predošlej praxi, keď prijalo sankcie Európskej únie, ktoré boli uvalené na Rusko v dôsledku vojenského vpádu na Ukrajinu.

Podľa agentúry Reuters čaká Švajčiarsko ťažká skúška v súvislosti s domácou debatou o tom, ako interpretovať švajčiarsku politiku neutrality, vďaka ktorej sa táto krajina v minulom storočí vyhla aj účasti v oboch svetových vojnách.