Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Švajčiarska vláda schválila nákup stíhačiek F-35

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Švajčiarsko má dlhodobú tradíciu politickej a vojenskej neutrality.

Ženeva 30. júna (TASR) - Švajčiarska vláda v stredu schválila nákup 36 kusov stíhačiek typu F-35A od americkej spoločnosti Lockheed Martin, ktoré nahradia súčasné stroje švajčiarskeho letectva. Kabinet tiež odobril nákup piatich batérií amerického systému protivzdušnej obrany Patriot od firmy Raytheon. Informovala o tom agentúra AFP.

„Švajčiarska federálna vláda je presvedčená, že tieto dva systémy sú najvhodnejšie na ochranu švajčiarskeho obyvateľstva pred budúcimi hrozbami prichádzajúcimi zo vzduchu," uviedol kabinet vo vyhlásení.

Zaobstaranie nových stíhačiek bude stáť šesť miliárd švajčiarskych frankov. Prevádzkové náklady za 30 rokov sa odhadujú na 15,5 miliardy frankov, uviedol portál 20min.ch.

Rozhodnutie vlády bude teraz predložené švajčiarskemu parlamentu. Do úvahy však stále prichádza aj prípadné referendum. Ľavicové strany a politické hnutie Skupina za Švajčiarsko bez armády (GSoA) sa totiž pokúšajú získať dostatok podpisov na jeho vyhlásenie. Nákup stíhačiek kritizoval aj bývalý šéf švajčiarskej armády André Blattmann.

Švajčiarsko má dlhodobú tradíciu politickej a vojenskej neutrality. Ako pripomína AFP, v tejto krajine je vojenská služba povinná.