Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko vyhlásilo zákaz združovania viac ako 5 ľudí

Policajti na bicykloch hliadkujú v uliciach Ženevy, aby zabránili zhromažďovaniu ľudí v dôsledku šírenia pandémie choroby COVID-19 vo štvrtok 18. marca 2020, archívna foto. Foto: TASR/AP

Pri zhromaždení menej ako piatich ľudí musí byť medzi jednotlivými osobami dodržaný minimálny odstup dvoch metrov.

Bern 20. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo Švajčiarsku sa v piatok výrazne zvýšil, v krajine evidujú 4840 infikovaných. Ochoreniu COVID-19 dosiaľ podľahlo 43 ľudí. Informoval o tom švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.

Spolková rada preto zintenzívnila bezpečnostné opatrenia a v piatok vydala nariadenie o zákaze združovania sa vo verejných priestoroch pre viac ako päť ľudí.

Pri zhromaždení menej ako piatich ľudí musí byť medzi jednotlivými osobami dodržaný minimálny odstup dvoch metrov. V prípade nedodržania tohto nariadenia hrozí pokuta až do výšky 100 švajčiarskych frankov na osobu.

Švajčiarsko je deviate v počte potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Ostatné krajiny s vyššími bilanciami vo svete sú: Čína, Taliansko, Irán, Španielsko, Nemecko, Spojené štáty, Francúzsko a Južná Kórea, vyplýva z údajov Univerzity Johna Hopkinsa.

Podľa globálnych štatistík má tento malý európsky štát desiatu najvyššiu úmrtnosť na svete.

Švajčiarsko ešte v uplynulom týždni ohlásilo sériu opatrení zameraných na zastavenie šírenia koronavírusu vrátane uzavretia škôl a sprísnenia hraničných kontrol. Tamojšia vláda poskytne spoločnostiam a pracovníkom na prekonanie krízy v prepočte desať miliárd dolárov.