Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko začalo uvoľňovať niektoré karanténne opatrenia

Policajti na bicykloch hliadkujú v uliciach Ženevy, aby zabránili zhromažďovaniu ľudí v dôsledku šírenia pandémie choroby COVID-19 vo štvrtok 18. marca 2020, archívna foto. Foto: TASR/AP

Hoci v krajine neplatí povinnosť nosiť ochranné rúška, obchody musia dodržiavať sprísnené hygienické opatrenia a zabezpečiť odstup medzi zákazníkmi.

Bern 27. apríla (TASR) - Švajčiarsko začalo v pondelok po šiestich týždňoch uvoľňovať opatrenia zavedené s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

Od pondelka sa mohli otvoriť kaderníctva, kozmetické, nechtové či tetovacie štúdiá, ako aj stavebniny a záhradné centrá. Lekári, fyzioterapeuti či zubári smú otvoriť svoje ordinácie už aj pre pacientov, ktorí nie sú vo vážnom stave, a v nemocniciach sa môže začať opäť operovať.

Švajčiarsko vyhlásilo núdzový stav 16. marca. Ten zahŕňal rozsiahle obmedzenia verejného života vrátane uzavretia väčšiny obchodov.

Hoci v krajine neplatí povinnosť nosiť ochranné rúška, obchody musia dodržiavať sprísnené hygienické opatrenia a zabezpečiť odstup medzi zákazníkmi.

Školy, ako aj ďalšie obchody majú otvoriť svoje brány o dva týždne. Ak sa počet nakazených výrazne nezvýši, od 8. mája by mali byť sprístupnené aj učňovské a vysoké školy, ako aj múzeá, knižnice či zoologické záhrady.

Vo Švajčiarsku bolo doteraz na nový koronavírus pozitívne testovaných 28.773 osôb a 1611 ochoreniu COVID-19 podľahlo, uvádza denník Neue Zürcher Zeitung.