Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko zaviedlo sankcie voči Iránu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Švajčiarska vláda vo vyhlásení poznamenala, že rezorty zahraničných vecí a hospodárstva sa rozhodli sankcie súvisiace so súčasnými protestmi neprijať.

Ženeva 2. novembra (TASR) - Švajčiarsko zaviedlo sankcie voči iránskej leteckej spoločnosti zaoberajúcej sa vývojom bezpilotných lietadiel a trom príslušníkom armády. Tento krok súvisí s predajom iránskych dronov Rusku, ktoré ich využíva v ofenzíve na Ukrajine. TASR informuje na základe stredajšej správy agentúry Reuters.

Švajčiarsko tak nasleduje Európsku úniu, ktorá v októbri takisto uvalila sankcie na Irán vo veci dodávok dronov využívaných Moskvou v bojoch na Ukrajine. Ukrajinská vláda v utorok uviedla, že Irán plánuje Rusku predať ďalších 200 bojových dronov.

EÚ okrem sankcií ohľadom dronov uvalila na Irán sankcie aj pre násilné potláčanie protestov vyvolaných úmrtím mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá prišla o život po zadržaní iránskou mravnostnou políciou. Tieto sankčné opatrenia sa vzťahujú na 11 osôb a štyri iránske organizácie vrátane mravnostnej polície. Ich súčasťou je zákaz vstupu na územie EÚ a zmrazenie ich aktív.

Švajčiarska vláda vo vyhlásení poznamenala, že rezorty zahraničných vecí a hospodárstva sa rozhodli sankcie súvisiace so súčasnými protestmi neprijať. "Toto rozhodnutie bolo spravené prihliadnuc na všetky vnútorné a zahraničnopolitické záujmy Švajčiarska," dodala vláda.