Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko zaznamenalo najteplejší a najslnečnejší rok od roku 1864

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Odhliadnuc od septembra, ktorý priniesol teploty mierne pod priemerom, boli všetky ostatné mesiace v tomto roku vo Švajčiarsku príliš teplé.

Bern 23. decembra (TASR) - Švajčiarsko zažilo najteplejší a regionálne najslnečnejší rok od roku 1864, keď sa začali robiť záznamy, uviedol vo štvrtok tamojší meteorologický ústav. TASR prevzala správu od agentúry DPA.

Priemerná ročná teplota 7,4 °C je o 1,6 stupňa nad priemerom z rokov 1991–2020, spresnili švajčiarski meteorológovia. Táto hodnota je viac než o pol stupňa vyššia než v roku 2018, ktorý bol doposiaľ v v tejto krajine najteplejším rokom, odkedy sa tam systematicky meria teplota ovzdušia.

Odhliadnuc od septembra, ktorý priniesol teploty mierne pod priemerom, boli všetky ostatné mesiace v tomto roku vo Švajčiarsku príliš teplé. V októbri bola teplota dokonca o 3,8 stupňa nad dlhodobým priemerom.

Na troch zo štyroch miest vo Švajčiarsku, kde sa meria trvanie slnečného sveta – v Ženeve, Bazileji a Zürichu – zaznamenali najslnečnejší rok od začiatku vedeckých meraní. Podľa celoštátneho priemeru patrí rok 2022 k desiatim rokom, keď zaznamenali vo Švajčiarsku najmenej zrážok.