Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko zruší väčšinu obmedzení 6. júna

Policajti na bicykloch hliadkujú v uliciach Ženevy, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obnovia sa všetky voľnočasové aktivity a podujatia v oblasti zábavy, pod podmienkou, že sa budú uplatňovať príslušné preventívne opatrenia.

Ženeva 28. mája (TASR) - Švajčiarsko v stredu oznámilo, že 6. júna zruší väčšinu svojich zvyšných obmedzení zavedených s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu. Obnovia sa všetky voľnočasové aktivity a podujatia v oblasti zábavy, pod podmienkou, že sa budú uplatňovať príslušné preventívne opatrenia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Švajčiarsko sa znovu narodilo," povedala prezidentka Simonetta Sommarugová na tlačovej konferencii v Berne po zasadnutí vlády.

"Teraz vieme, že vírus sa dá zvládnuť," vyhlásila v období, keď sa počet nových prípadov chorobu COVID-19 spôsobovanú koronavírusom SARS-CoV-2 v krajine stabilne drží na nízkej úrovni už niekoľko týždňov. Počty nových denných prípadov klesajú od začiatku apríla.

Švajčiarsko nezaviedlo prísne (karanténne) obmedzenia pohybu ľudí v rámci opatrení, ktoré nariadilo v polovici marca, aby zastavilo šírenie nového koronavírusu SARS-CoV-2.

Vláda začala postupne rušiť obmedzenia už 27. apríla, keď mohli znovu vo svojich prevádzkach začať pracovať holiči, kvetinári, rodinní lekári a otvorili sa aj železiarstva.

V druhej fáze 11. mája mohli znovu otvoriť reštaurácie, múzeá a základné školy, ak bola zaistená primeraná ochrana zamestnancov.

Pri oznamovaní tretej fázy uvoľňovania vláda uviedla, že od 6. júna budú povolené podujatia s účasťou do 300 ľudí.

To umožní vrátiť sa aspoň k zdanlivému normálu napríklad aj agentúram OSN a ďalším medzinárodným organizáciám so sídlom v Ženeve.

Okrem toho sa "môžu znovu otvoriť všetky voľnočasové prevádzky a prevádzky v oblasti zábavy", dodala švajčiarska vláda.

Úrady však naďalej ľudí povzbudzujú, aby zachovávali fyzický odstup, nosili tvárové masky, ak nie je odstup možný, dodržiavali hygienické pravidlá a naďalej pracovali z domu, ak je to možné.

Reštaurácie a iné podniky úrady požiadali, aby umožnili vysledovanie každého, kto možno prišiel do kontaktu s chorým na COVID-19, a to tak, že si zaznamenajú kontaktné informácie o svojich zákazníkoch.

Plánuje sa aj anonymná aplikácia pre smartfóny, ktorá pomôže vysledovať kontakty.

Od soboty 30. mája sa zvýši horná hranica účastníkov na súkromných zhromaždeniach z piatich na 30.

Od 6. júna sa môžu otvoriť okrem divadiel a kín aj prázdninové tábory, zoologické a botanické záhrady, kúpaliská, kempingy a nočné kluby. Športové tréningy sa môžu úplne obnoviť.

V reštauráciách môžu spolu sedieť skupiny viac ako štyroch ľudí, pričom striptízové kluby a služby prostitútok môžu začať fungovať ako obvykle.

Hoci sa nočné kluby môžu otvoriť, musia dodržiavať limit 300 ľudí, zatvoriť o polnoci a zostavovať zoznam návštevníkov.

Vo Švajčiarsku na COVID-19 pozitívne otestovali celkom takmer 30.700 ľudí a takmer 1650 ľudí zomrelo.