Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsky parlament schválil manželstvá pre všetkých

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Švajčiarsko je jednou z mála európskych štátov, kde manželstvá osôb rovnakého pohlavia nie sú legálne.

Ženeva 19. decembra (TASR) - Švajčiarsky parlament v piatok schválil návrh zákona, ktorý umožňuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Informovala o tom agentúra AFP. Dodala, že konečné rozhodnutie o návrhu zákona urobia samotní Švajčiari v referende. Plebiscit iniciuje strana Federálna demokratická únia, ktorá tvrdí, že obhajuje kresťanské hodnoty.

"Parlament sa v záverečnom hlasovaní vyslovil za manželstvo pre všetkých! Toto je historické víťazstvo LGBT komunity," napísala vo svojom tvíte švajčiarska pobočka ľudskoprávnej organizácie Amnesty international.

Návrh zákona umožňuje nielen manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ale poskytuje lesbickým párom aj prístup k darcovstvu spermií. Tento bod je vo švajčiarskej spoločnosti obzvlášť kontroverzný.

Združenie Rainbow Families, ktoré vzniklo v roku 2010 s cieľom obhajovať záujmy rodičov-homosexuálov vo Švajčiarsku, uviedlo, že sa na plánované referendum pripraví.

"Ak oponenti vypíšu referendum, sme pripravení," uviedol Matthias Erhardt, podpredseda výboru združenia Rainbow Families, ktorý sa osobitne zasadil o "manželstvo pre všetkých".

Vysvetlil, že "máme za sebou 82 percent populácie a vďaka mobilizácii komunity LBGT, našich partnerských organizácií a politických strán, ktoré nás podporujú, budeme schopní ďalej zvyšovať akceptáciu LGBT ľudí v spoločnosti".

Švajčiarsko je jednou z mála európskych štátov, kde manželstvá osôb rovnakého pohlavia nie sú legálne.

Krajina umožňuje párom osôb rovnakého pohlavia uzatvárať registrované partnerstvá, ktoré im však neposkytujú rovnaké práva ako manželstvo, napríklad v oblasti získavania občianstva či spoločnej adopcie detí.