Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Švédi budú rozhodovať o zložení parlamentu i regionálnych samospráv

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Foto: TASR/AP

Hlavnou témou volebnej kampane bol nárast ozbrojených prejavov násilia a kriminality v krajine, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Štokholm 11. septembra (TASR) - Švédi budú v nedeľňajších voľbách rozhodovať o zložení 349-členného parlamentu, regionálnych a miestnych samospráv. Zvíťaziť by podľa prieskumov mohla vládnuca strana premiérky Magdaleny Anderssonovej. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Obyvatelia mohli svoj hlas odovzdať prostredníctvom predčasného hlasovania už od 24. augusta, pripomína AP. Hlavnou témou volebnej kampane bol nárast ozbrojených prejavov násilia a kriminality v krajine, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Vo Švédsku podľa platných zákonov vládu zostavuje strana, ktorá vo voľbách získa najviac kresiel v parlamente. To by podľa prieskumov mohla byť Švédska sociálnodemokratická strana robotnícka (SAP) premiérky Anderssonovej, ktorá však pravdepodobne bude musieť vytvoriť koalíciu s ďalšími stranami, píše AP. Druhou najpopulárnejšou stranou v krajine sú podľa prieskumov Švédski demokrati.

SAP je pri moci od roku 2014. Popularita tejto strany však poklesla a pri schvaľovaní zákonov sa musí spoliehať na podporu viacerých ďalších strán.

Bývalá ministerka financií Anderssonová, v roku 2021 nahradila vo funkcii premiéra a lídra SAP Stefana Löfvena. Ten predtým oznámil svoje odstúpenie, ktoré zdôvodnil parlamentnými voľbami v septembri 2022. Odstúpením z oboch funkcií chcel svojmu nástupcovi umožniť lepšiu prípravu na voľby.