Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Švédska prokuratúra začne ďalšie vyšetrovanie únikov z Nord Stream

Na archívnom obrázku, ktorý poskytla švédska pobrežná stráž, je vidieť malé uvoľnenie z Nord Stream. Foto: TASR/AP

Z plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori začal 26. septembra na štyroch miestach unikať zemný plyn, čomu predchádzali dva výbuchy.

Štokholm 28. októbra (TASR) - Švédska prokuratúra v piatok oznámila, že uskutoční ďalšie doplňujúce vyšetrovania na mieste únikov z plynovodov Severný prúd (Nord Stream) v Baltskom mori. Švédske námorné sily a vlastník potrubí tiež začali tento týždeň vyšetrovanie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Spolu s bezpečnostnou službou SÄPO som sa rozhodol vykonať na mieste trestného činu niekoľko doplňujúcich kontrol," uviedol vo vyhlásení prokurátor.

Dodal, že švédske ozbrojené zložky sa na základe žiadosti rozhodli pomôcť s vyšetrovaním. Prokurátor však neposkytol žiadne podrobnosti o tom, čo hľadajú.

Z plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori začal 26. septembra na štyroch miestach unikať zemný plyn, čomu predchádzali dva výbuchy. Následne došlo k výraznému úniku metánu do ovzdušia.

Švédska prokuratúra začiatkom októbra oznámila, že nazbierala dostatok dôkazov, ktoré potvrdzujú podozrenia zo sabotáže.

Švédske vojenské námorníctvo a vlastník potrubia, spoločnosť Nord Stream AG, v priebehu tohto týždňa oznámili, že vedú vlastné vyšetrovanie v spojitosti s únikmi. Hovorca námorníctva pre AFP potvrdil, že ozbrojené sily na miesto vyslali špecializovanú loď a poskytujú prokuratúre podporu. Upozornil však, že táto účasť nemá spojitosť s vlastným vyšetrovaním námorníctva.

Nord Stream AG, ktorej väčšinovým vlastníkom je ruská spoločnosť Gazprom, vo štvrtok oznámila, že na miesto poškodenia plynovodu dorazila "loď so špeciálnym vybavením".